Tavoite nuorten vaikuttajaryhmien perustamisesta eri seurakunnissa ei ole onnistunut odotusten mukaisesti. Kirkolliskokous päätti marraskuussa 2019, että seurakuntien tulee perustaa nuorten vaikuttajaryhmiä. Tiedossa olevia vaikuttajaryhmiä on kuitenkin vielä vähän.
Lasten ja nuorten keskuksen lasten ja nuorten osallisuuden suunnittelija Tarja Liljendahlin mukaan nuorten vaikuttajaryhmien perustamista ovat hidastaneet muun muassa lakitekniset ongelmat, sillä uusi kirkkolaki ei ole astunut voimaan.
Läpihuutojuttuna pidetty kirkkolaki joutui uuteen käsittelyyn eduskunnassa vuoden 2020 keväällä, kun perustuslakivaliokunta puuttui kirkkolain liiallisiin yksityiskohtiin. Perustuslakivaliokunnan mukaan lakiehdotus oli liian yksityiskohtainen ja siinä oli tunnustuksellisia kohtia, jotka eivät sovellu eduskunnan päätettäväksi. Alunperin uuden kirkkolain piti astua voimaan vuoden 2020 alussa.
Lisäksi ongelmia on luonut koronapandemia, jonka myötä kasvokkaisia tapaamisia päättäjien ja muiden nuorten vaikuttajien kanssa on ollut vaikea järjestää.
Liljendahl toteaa, että kattavaa tietoa vaikuttajaryhmien määrästä tällä hetkellä ei ole.
Hän kertoo, että kirkkohallituksen lakimiesten kanssa on käyty asiasta keskusteluita, joissa kävi ilmi, että ryhmien perustaminen on sallittua, vaikka uusi kirkkolaki ei olekaan vielä voimassa. Seurakunnissa on suhtauduttu vaihtelevasti tilanteeseen. Osa kirkkoherroista ja seurakuntien työntekijöistä kokee, että uuden kirkkolain voimaan astumista kannattaa jäädä odottamaan. Varsinaista velvoittavuutta perustaa nuorten vaikuttajaryhmiä ei ole vielä muodostunut
Lasten ja nuorten keskuksen toiminnanjohtaja Sami Ojala pitää tilannetta harmillisena.
- On harmillista, että monissa seurakunnissa nuorten osallisuuden edistämistä ei nähdä niin merkittävänä, että esimerkiksi vaikuttajaryhmiä perustettaisiin, Ojala pohtii.
Myös Ojalan mukaan mikään ei estä jo nyt perustamasta nuorten vaikuttajaryhmiä eri seurakuntiin. Yleisellä tasolla onkin tehty linjaus, että nuorten vaikuttajaryhmiä olisi hyvä perustaa.
- Seurakuntien oman toiminnan ja tulevaisuuden näkökulmasta olisi järkevää ottaa nuorten näkemykset ja osaaminen osaksi toiminnan suunnittelua mahdollisimman pian, Ojala toteaa.
Nuorten aikuisten vaikuttamisryhmä NAVI:n puheenjohtaja Ville Lehonmaan mukaan on mahdotonta täysin samaistua jokaisen nuoren asemaan. Hän näkee, että myös nuorten keskuudessa on vaihtelevia näkemyksiä tilanteeseen.
- On varmasti sellaisia nuoria, joiden murheet ovat pandemian aikana keskittyneet täysin muihin asioihin kuin seurakuntademokratiaan, ja on sellaisia, jotka kihisevät halusta päästä vaikuttamaan, Lehonmaa sanoo.
Lehonmaa pohtii, että joissain seurakunnissa ei välttämättä ole tehty nuorten vaikuttamismahdollisuuksien eteen niin paljon kuin olisi voinut.
- Kirkkolain muutoksen ollessa kesken, ei pykälä vaikuttajaryhmistä ole vielä velvoittava, mutta kirkolliskokouksen tahtotila on tuotu ilmi ja seurakunnille on tarjolla perehdytystä ja materiaalia vaikuttajaryhmiin liittyen. Päämäärä ja keinot ovat siis jo selvillä.
Työntekijät ja luottamuselimet tekevät tarvittavat valmistelut, mutta vaikuttajaryhmien perustamisen tulee tietenkin lähteä nuorista itsestään. Käytännöt, kuten kuulemisen tavat, ryhmän valintatapa ja sen järjestäytyminen keskustellaan nuorten kanssa.
- Nämä keskustelut oman seurakunnan nuorten kanssa ovat luonteva ensimmäinen askel, jolla aloittaa. Tietenkin nuorten valta oman toimintansa suunnittelussa on myös tärkeää varsinaisten vaikuttajaryhmien ulkopuolellakin, Lehonmaa pohtii.
Liljendahl sekä Lehonmaa näkevät nuorten vaikuttajaryhmien tulevaisuuden positiivisena. Vaikka nuorten vaikuttajaryhmien perustamiseen on liittynyt monia haasteita, seurakunnissa työskennellään kovasti tilanteen parantamisen eteen.
-Tiedän jo perustetuista vaikuttajaryhmistä löytyneen intoa ja pyyteetöntä vaikuttamisen halua, Lehonmaa kertoo.
Lasten ja nuorten keskus toteuttaa yhdessä Kirkkohallituksen kanssa kyselyn selvittääkseen nuorten vaikuttajaryhmien määrää ja tilannetta seurakunnissa syksyn 2021 aikana.
Lisäksi 11.11.2021 osallisuustyöntekijöiden verkoston tapaamisessa Seinäjoen alueseurakunnan pappi Vilma Saarinen kertoo, miten nuorten vaikuttajaryhmien perustaminen on Seinäjoella lähtenyt käyntiin. Osallisuustyöntekijöiden verkostoon ja mukaan tapaamiseen pääsee liittymään osoitteessa https://www.lastenjanuortenkeskus.fi/nuortenaanikirkossa/verkosto/.
Oman vaikuttajaryhmäsi toiminnasta voit laittaa viestiä suoraan Lasten ja nuorten keskuksen Tarja Liljendahlille osoitteeseen tarja.liljendahl(at)lastenjanuortenkeskus.fi