Charles-turnauksessa Pieksämäellä 21.–22.8.2021 pelasi joukkueita Vantaalta, Espoosta, Kajaanista ja Jyväskylästä. Turnauksen voitti Espoon joukkue.
Charles Cupia on järjestetty vuodesta 2015. Toiminnan tarkoituksena on tukea maahanmuuttajanuorten harrastusmahdollisuuksia ja sitä kautta ehkäistä heidän kohtaamaansa syrjintää. Joukkueiden pelaajat ovat pääasiassa 19–21-vuotiaita nuoria, nuorimmat pelaajat rippikouluikäisiä.
19-vuotias jyväskyläläinen Cadeau oli ensimmäistä kertaa mukana turnauksessa.
"Tapasin Jyväskylässä kavereita ja he suosittelivat tulemaan mukaan joukkueeseen, sillä siellä pelaa muitakin monikulttuurisia fudiksenpelaajanuoria. Aina sunnuntaisin pääsee pitämään hauskaa kavereiden kanssa kentälle. Tämä on minun ainoa harrastus ja olen nyt ekaa kertaa mukana turnauksessa.”
Viimeistä vuotta lukiossa opiskeleva Cadeau toivoo, että tulevaisuudessa saataisiin toimintaan muitakin kaupunkeja mukaan. Pelaajia varmasti riittäisi. Cadeaun tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu korkeakoulu-opiskelu teknillisellä alalla. Hän haluaisi myös jatkaa äitinsä perustamaa lasten turvakodin hanketta.
Jyväskylän joukkuetta valmentaa Papy, 31, joka pelaa myös ammattilaisena Jyväskylän 3. divarissa jalkapalloa. Hän on valmistunut tradenomiksi ja työskentelee omassa nettiyrityksessään.
"Olen pelannut kauan ammattilaisena ja tutustunut Charlesiin, jonka kanssa me haluttiin auttaa maahan muuttaneita nuoria. On hienoa nähdä lapsi, joka on iloinen, kun saa pelata joukkueessa. Se tekee minut iloiseksi", Papy kertoo.
Charles Cupissa pelaavat joukkueet toimivat kerhomaisena harrastustoimintana seurakuntien tiloissa ja avustuksella. Charles Cup on saanut nimensä kongolaistaustaiselta Charles Nyakarashilta, joka on laajentanut toimintaa yhdessä seurakuntien kanssa Jyväskylästä mm. Vantaalle ja Kouvolaan. Lasten ja nuorten keskus kustantaa turnauksen kulut yhdessä seurakuntien kanssa ja tänä vuonna tukea saatiin myös monikulttuurisuuden edistämisyhdistys Walter ry:ltä.
Charles on pyytänyt monet pelaajat suoraan toimintaan, kuten Kajaanin joukkueessa pelaavan, 24-vuotiaan sairaanhoitajaopiskelijan Pacifiquen.
"Tapasin Charlesin seitsemän vuotta sitten ja hän pyysi mukaan joukkueeseen. Pelaan jalkapalloa myös Helsingissä, 3. divarissa. Parasta tässä on se, että näkee pelikavereita ja saa jakaa kuulumisia muiden kanssa. Haaveilen työstä Unicefilla, jossakin Afrikan kehitysmaassa. Haluaisin auttaa muita maailmalla ja aion hakea sinne töihin 2023, kun opinnotkin ovat päättyneet", Pacifique sanoo.
Charles Cupin joukkueiden toiminnan vahvuutena on Kajaanin seurakunnan nuorisotyönohjaaja Heimo Haverisen mukaan se, että se ei ohjaudu ulkoapäin. Sitoutuminen ja pelisäännöt ovat joukkueiden itsensä alulle panemia ja laatimia. Hän toivoo, että toimintaa voisi laajentaa muillekin paikkakunnille. Usein harrastaminen on kallista, eikä kaikille siihen ole mahdollisuuksia. Tarvetta tämänkaltaisille matalan kynnyksen maksuttomille harrastuksille on aina.
Myös Kajaanin joukkueessa pelaava 25-vuotias rakennusinsinööriopiskelija Mugenzi kokee harrastuksen tärkeänä:
"Olen harrastanut jo Afrikassa juoksua ja pelannut jalkapalloa. Pelaaminen on nautinto ja on tosi kiva nähdä kavereita pitkästä aikaa ja jutella. Meillä on tosi paljon aina puhuttavaa."
Lisätietoja: