
Ilmoittautuminen rippikouluihin alkaa vuosittain maalis-huhtikuussa ja jatkuu seuraavan vuoden maalis-huhtikuuhun saakka. Rippikoulujen aikataulut vahvistetaan yleensä leiriä edeltävän vuoden maaliskuussa. Haku leireille tapahtuu Lyyti-nettisivun kautta. Lisätietoja saa myös ottamalla yhteyttä rippikoulujen koordinaattoreihin, joiden yhteystiedot löytyvät etusivultamme. Hakija saa järjestelmästä vahvistuksen sähköpostilla heti lomakkeen täyttämisen jälkeen.
Rippikouluissamme noudatetaan samaa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon rippikoulusuunnitelmaa kuin paikallisseurakunnissakin. Järjestömme toimivat luterilaisen kirkon sisällä nuorisotyön palvelujärjestöinä. Rippikoulumme siis vastaavat paikallisseurakunnissa pidettäviä rippikouluja sekä virallisuutensa että noudatettavan opetussuunnitelman puolesta. Rippikoulumme ovat kansainvälisiä, joten käytämme opetuksessa ja muussa yhteydenpidossa suomen ja englannin kieltä.
Rippikoulujen maksuilla katetaan kansainvälisen rippikoulun kulut. Toisin kuin paikallisseurakunnissa, kansainvälisiä rippikouluja ei rahoiteta kirkollisverotuloin. Kansainvälisten rippikoulujen leiriosuus on myös paikallisseurakuntien leirejä pidempi. Rippikoulumaksu on myös mahdollista suorittaa osissa. Osa suomalaisista paikallisseurakunnista tarjoaa myös vaihtoehtoja ja apua rippikoulun rahoitukseen.
Rippikoulun voi käydä aikaisintaan sinä vuonna, jona täyttää 15 vuotta. Alle 15-vuotiaan on mahdollista käydä rippikoulu erityisistä syistä jo aikaisemmin. Ota yhteyttä oman paikallisseurakunnan kirkkoherraan asian sopimiseksi.
Kyllä. Myös muut kuin evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvat voivat osallistua rippikouluun. Jos nuori haluaa tulla konfirmoiduiksi, on hänen oltava kastettu ja kuuluttava evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Kasteen voi saada myös rippikoulun leirijaksolla. Mahdollista kastetta ja kirkkoon liittymistä varten pyydämme teitä hankkimaan ja täyttämään tarvittavat paperit ennen rippikoulua tulevan paikallisseurakunnan kirkkoherranvirastosta. Yksityiskohtaisista kastejärjestelyistä tulee sopia rippikoulun papin kanssa.
Jos nuori on kastettu kristillisessä kirkossa, häntä ei kasteta uudelleen. Tapauksessa, jossa virkatodistuksessa ei ole mainintaa nuoren kasteesta, kopio kastetodistuksesta tulee lähettää etukäteen LNK:n toimistoon, Suomen lähetysseuran rippikouluvastaavalle tai Suomessa olevaan seurakuntaan, jossa nuori tai hänen huoltajansa on viimeksi ollut kirjoilla. Hoidattehan paperiasiat kuntoon hyvissä ajoin! Seurakuntien yhteystiedot löytyvät evl.fi -sivustolta.
Seurakuntayhteysjakso suoritetaan kunkin rippikoululaisen omassa paikallisseurakunnassa, joka on myös vastuussa tästä jaksosta. Jakson pituus on noin 20 tuntia. Rippikoulua edeltävänä syksynä nuori saa kirjeen, josta löytyvät tarkemmat ohjeet tämän jakson suorittamiseksi. Käytännön järjestelyistä ja sisällöstä sovitaan lähtökohtaisesti aina juuri oman paikallisseurakunnan kanssa. Sopimisessa käytetään apuna rippikoulukirjeen mukana tullutta Seurakuntayhteysjakso-korttia.
Seurakuntayhteysjakso on paikallisseurakunnan vastuulla. Mikäli tämä ei kuitenkaan onnistu, niin voimme lähettää oman ohjeistuksen osallistumiselle kotiseurakunnan toimintaan.
Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuulumattoman nuoren seurakuntayhteysjaksosta vastaa se paikallisseurakunta, jonka jäsen hän on tai tulee olemaan rippikoulun jälkeen. Rippikoululaisen tulee siis ottaa yhteys oman alueensa luterilaiseen tai ulkosuomalaisten tapauksessa paikalliseen kristilliseen seurakuntaan.
Nuori voi esimerkiksi Suomessa vieraillessaan osallistua jumalanpalveluksiin ja muuhun seurakunnalliseen toimintaan. Moni seurakunta tarjoaa myös mahdollisuutta osallistua toimintaansa netissä.
Nuori voi tutustua muun muassa Suomen evankelis-luterilaisen kirkon nettisivuihin, jotka kertovat Suomen kirkon toiminnasta ja uskosta. Nuori voi myös lukea suomalaisen katekismuksen. Jos nuori ei ole osallistunut uskonnon opetukseen tai opetus on ollut vähäistä, saa nuori rippikoulun aikana muutaman lisätehtävän Moodle-oppimisalustalla.
Kukin leiriläinen hoitaa matkansa Päiväkumpuun itse.
Päiväkumpuun ajaa pääkaupunkiseudulta 2,5 tuntia ja Tampereen ja Jyväskylän välinen bussiliikenne tuo alle kilometrin päähän Päiväkummusta.
Paikalle voi saapua klo 11.30-13 välillä leirin aloituspäivänä. Lounasta tarjoillaan silloin klo 12-12.45 välillä. Nuorelle tämä kuuluu leirin hintaan, mahdollisilta saattajilta peritään korvaus. Majoitukset tapahtuvat Päiväkummun leirikeskuksen Aasia- ja Afrikka-taloissa, joissa nuoret nukkuvat kolmen, neljän tai kuuden hengen huoneissa.
Lisätietoa Päiväkummun kurssikeskuksesta löydät osoitteesta https://felm.suomenlahetysseura.fi/osallistu/paivakumpu/
Järjestämme rippileirien aluksi yhteiskuljetuksen Oriveden asemalta Päiväkummun leirikeskukseen niille, jotka saapuvat junalla. Myös rippikoulun päätteeksi poistuminen yhteiskyydillä rautatieasemalle onnistuu. Oriveden asemalle pääsee sekä pohjoisesta Jyväskylän suunnasta että etelästä Tampereen suunnasta. Yhteiskyydillä pääsee suoraan Päiväkumpuun ja se maksaa 10 e/suunta. Yhteiskyytien tarve selvitetään ennen rippileiriä ja kyyti on varattava etukäteen.
Päiväkummun leirikeskuksen osoite on Päiväkummuntie 47, 35300 Orivesi.
Rippikoulussa tarjoillaan suomalaista kotiruokaa. Mahdollisista ruoka-aineallergioista ja erikoisruokavalioista tulee ilmoittaa etukäteen leirin järjestäjille.
Kyllä, vierailupäivä pyritään pitämään leirijakson puolivälissä. Vierailupäivän ajankohta ilmoitetaan rippikoulukirjeessä. Kyseisenä päivänä vieraat ovat tervetulleita tutustumaan rippikouluun klo 12.30-16.30 välillä.
Kummankin kansainvälisen rippikoulun konfirmaatio järjestetään Päiväkummun suurteltassa rippikoulun viimeisenä päivänä klo 13 ja se kestää noin 1,5 tuntia. Tarkemmat yksityiskohdat konfirmaatiosta kerrotaan rippikoulukirjeessä.
Jokaisella nuorella saa olla yksi kummi mukana siunaamisessa. Nuoren tulee pyytää kummiansa siunaukseen hyvissä ajoin ennen rippikoulun konfirmaatiomessua. Mikäli kummi ei pääse osallistumaan konfirmaatiomessuun, voi tehtävään pyytää jonkun muun läheisen sukulaisen tai vaikka hyvän ystävän.
Konfirmaatiossa nuoret pukeutuvat valkoiseen albaan, joka on lainassa Suomen Lähetysseuralta konfirmaatiomessun ajan. Muuten vaatetuksen ohjeena voisi pitää juhlan ajatukseen sopivaa siistiä nuoren juhlavaatetusta. Omaan juhlapukuun pukeudutaan jo aikaisemmin aamulla rippikoulun yhteiskuvaa varten.
Lisätietoa Oriveden alueen tilavarauksista ja tarjoiluista voi etsiä esimerkiksi Oriveden kaupungin matkailusivustolta.