Ensi vuoden koulutustarjonnassa on kiinnitetty huomiota jatkuvasti muuttuviin, vaikeisiin olosuhteisiin. Tärkeintä työssämme on tukea lapsia ja nuoria, sekä heidän kanssaan työskenteleviä, kirjoittaa LNK:n koulutuspalvelujen johtaja Timo Tulisalo.
Pandemiaolosuhteissa lapsi- ja nuorilähtöisyys joutuu koetukselle. Voimat on keskitettävä nopeasti muuttuvien rajoitusten keskellä tapahtuvan toiminnan organisointiin. Työntekijä joutuu pohtimaan, miten selvitä ihmisten kokoontumiseen perustuvasta työstä. Kokoontuminen ei ole ollut mahdollista ainakaan sillä tavoin, kun seurakunta sanana oikeastaan edellyttää – iloista, kuuntelevaa ja kohtaavaa yhdessäoloa.
Säännöt ja tartuntaketjujen pelko varjostavat työtä, jossa ennen kaikkea haluaisi kulkea kasvavien rinnalla. Samanaikaisesti näköpiirissä on uutta toivoa. Epävarmuuden keskellä rohkaisemme lasten ja nuorten kanssa työskenteleviä rakentamaan uutta ja luomaan mahdollisuuksia kohtaamisiin.
Näiden ajatusten saattamana toivotamme teidät tervetulleiksi koulutuksiimme niin tämän syksyn aikana kuin ensi vuonna. Vuoden 2022 koulutustarjonta on nyt kokonaisuudessaan julkaistu. Olemme suunnitelleet koulutuksemme tukemaan seurakuntien työntekijöitä tämän hetken haasteissa: rakentamaan uutta yhteyttä seurakuntalaisiin, tukemaan lasten ja nuorten hyvinvointia ja vahvistamaan heidän uskoaan tulevaisuuteen.
Rohkeasti seurakuntalaisen näkökulmaan
Poikkeuksellista aikaa voi hyvin käyttää menneen arviointiin ja uusien innovaatioiden synnyttämiseen. Miten saan seurakuntalaiseen yhteyden? Kuinka hyvin tunnen oman alueeni ihmiset? Mitä he ajattelevat seurakunnasta ja sen jäsenyydestä? Minkälaisen polun he haluavat elämässään rakentaa ja mikä seurakunnan merkitys tuolla polulla on?
Nyt on tärkeä mahdollisuus ottaa seurakuntalaiset mukaan rakentamaan yhdessä sellaista seurakuntaa ja yhteyttä, jolla olisi merkitystä yhä suuremmalle joukolle.
Seurakuntalaisen aktiivinen rooli on taustana Polku-mallissa. Lasten, nuorten ja perheiden Polut rakentuvat jokaisessa seurakunnassa omannäköisikseen ja seurakuntien työntekijät mahdollistavat ne. Monissa ensi vuoden koulutuksissamme avataan Polun ajattelu- ja toimintatapoja ja kehitetään niitä yhdessä.
Lasten ja nuorten rinnalla muuttuvassa maailmassa
Henkinen kuormitus on kasvanut poikkeusoloissa. Erityinen huoli on lapsista ja nuorista. Vuosi, puolitoistakin on nuoressa elämänjanassa todella pitkä aika. Mitä tapahtuu seuraavaksi? Miten pitää yhteyksiä yllä, kuinka tutustua kavereihin oppilaitoksen vaihtuessa? Aikuisen voi olla vaikea edes tavoittaa, mitä kaikkea viime ajat ovat lapsen tai nuoren mieleen tuoneet.
Annamme tukea lapsia ja nuoria muuttuvassa ympäristössä kohtaaville työntekijöille. Siksi koulutustarjontaa on runsaasti nuoren mielen hyvinvoinnin tukemisesta, ympäristötoivon näkökulmista ja kuuntelevan keskustelun mahdollisuuksista.
Yhteyksiä eri tavoin
Toteutamme tulevat koulutuksemme lähtökohtaisesti sekä lähitapaamisina että etäkokoontumisina, mikäli viranomaisohjeistukset sallivat kokoontumiset. Lähikoulutukset toteutetaan suunnitelluissa ryhmissä paikan päällä turvallisuusohjeita noudattaen, etäkoulutuksissa luodaan yhteinen kokoontumistila verkossa.
Jos viranomaisohjeistuksiin tulee muutoksia, esimerkiksi uusia kokoontumisrajoituksia, teemme sitten muutoksia ja tiedotamme niistä nopeasti. Työyhteisökohtaiset tilauskoulutukset toteutamme yhdessä tilaajan kanssa sovitulla tavalla.
Ollaan siis yhteyksissä!