Lasten ja nuorten parhaaksi kirkossa vuodesta 2015
Yhdenvertaisuuden, ihmisoikeuksien ja ihmisarvon puolustaminen on kristinuskon perusteista nouseva näkemys. Erityisen tärkeää on huolehtia lasten ja nuorten oikeuksista ja hyvinvoinnista, koska heillä ei ole samanlaisia mahdollisuuksia vaikuttaa kuin aikuisilla.
LAVA antaa työvälineen, jonka avulla tämä tehtävä vahvistuu ja helpottuu. Päätösten vaikutusten ennakoiminen auttaa tekemään sitä hyvää, mitä kirkon perustehtävään kuuluu – olla kaikkien kastettujen tasavertainen yhteisö, joka huolehtii heikoimmista, myös hallinnon tasolla.
LAVA-pykälä on ollut Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkkojärjestyksessä vuodesta 2015.
”Lapsen edun edistämiseksi kirkollisen viranomaisen on päätöksen valmistelussa arvioitava ja otettava huomioon sen vaikutukset lapsiin. Vaikutusten arvioinnin tekee se viranomainen, joka käsittelee asiaa ensimmäisenä. Lapsella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta.” (23 luku 3§)
Säännöksellä halutaan vaikuttaa siihen, että kirkon ja seurakunnan päätöksenteossa asioita punnitaan lasten, nuorten ja heidän perheidensä kannalta ja huomioidaan myös heidän omat näkemyksensä entistä paremmin.
LAVAn taustalla on YK:n lapsen oikeuksien sopimus, joka koskee kaikkia alle 18-vuotiaita. Sopimus on syntynyt turvaamaan lapsen erityisiä tarpeita ja etua.
Perustelut päätösten lapsivaikutusten arvioinnille löytyvät myös Suomen lainsäädännöstä sekä kirkon teologisista lähtökohdista ja strategisista asiakirjoista. Huolehtiessaan lapsista ja nuorista kirkko toimii Jeesuksen antaman esimerkin mukaan. Raamatun välittämä kuva lapsuudesta ja lapsesta kannustaa kirkkoa sekä huolehtimaan lasten ja nuorten hyvinvoinnista että huomioimaan heidän näkemyksiään. Strategisissa asiakirjoissa taas painotetaan osallisuuden kirkon luomista sekä jäsenyyden vahvistamista.
LAVA = lasten ja nuorten hyvä elämä, parempi päätöksenteko ja Jeesuksen opetukset samassa paketissa!
Miten tämä kaikki tehdään?
LAVAn tekeminen on osa päätöksen valmistelijan työtä. Käytännössä LAVAn tekemiseen voi osallistua useita eri tahoja. Olennaista on, että asian vaikutuksia lapsiin ja nuoriin on arvioitu asiaa valmisteltaessa ja ne huomioidaan päätöstä tehtäessä.
Vastuu päätöksistä on aina aikuisilla. Heidän tulee huolehtia siitä, että myös lapset ja nuoret saavat osallistua päätöksentekoon. Mahdollisuus vaikuttaa itseä koskeviin asioihin vahvistaa lasten ja nuorten elämäntaitoja. Tämä myös lisää demokratiaa kirkossa.
LAVAn tarkoituksena on tunnistaa jo ennakolta niitä vaikutuksia, joita päätöksellä mahdollisesti on lapsille ja nuorille. Arvioinnin avuksi on kehitetty erilaisia menetelmiä.
Vaikutusten tunnistamiseksi tarvitaan tietoa lapsista, nuorista ja perheistä; asioita, jotka ovat tärkeitä heidän hyvinvointinsa kannalta. Tietoa saa erilaisista tilastoista sekä niiltä, jotka tuntevat hyvin lasten ja nuorten elämää. Hyvää asiantuntijatietoa on seurakunnan kasvatuksen ja diakonian työntekijöillä sekä lapsiasiahenkilöillä ja monilla luottamushenkilöillä. Usein parhaimpia asiantuntijoita ovat lapset ja nuoret itse ja siksi heidänkin näkemyksiään kannattaa kysyä.
LAVAn tekeminen on käytännössä prosessi, joka lisää vuorovaikutusta ja yhteistyötä työntekijöiden, luottamushenkilöiden ja seurakuntalaisten (lasten, nuorten ja aikuisten) välillä ja vahvistaa näin seurakunnan yhteisöllistä luonnetta.
LAVA auttaa luomaan kirkkoon ja seurakuntaan toimintatapaa, jolla lapset ja nuoret ovat entistä paremmin osallisia seurakunnan toiminnassa, ja seurakunnan toimintaympäristö ottaa lapset ja nuoret huomioon.
Lue lisää LAVA-asioista ev.lut kirkon verkkosivulta.
Läs mera om barnkonsekvensanalys på svenska på ev.lut.kyrkans websida.
Read more about Child Impact Assessment Tool in English on our website.
Lue lisää lapsistrategian toimeenpano kirkossa
Lava yhteiskunnassa
Lapsivaikutusten arviointia on Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti toteutettava koko yhteiskunnassa kaikilla päätöksenteon tasoilla. Lisätietoa saa esimerkiksi THL:n ja Unicefin sivuilta.