Kirkon on otettava ilmastonmuutos ja sen vastainen työ huomattavasti aiempaa vahvemmin mukaan nuorisotyöhön. Kirkko voisi esimerkiksi olla näkyvästi mukana ilmastomarsseilla. Näin sanovat Lasten ja nuorten keskuksen tyttöjen päivän toiminnanjohtaja Pilvi Pruuki ja Helsingin piispa Teemu Laajasalo yhteisessä kannanotossaan.
Pruuki ja Laajasalo sanovat, että kirkon pitäisi antaa nuorisotyössä tietoa ilmastonmuutoksesta ja ympäristöaktivismista niille, joita ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat eniten koskemaan: nuorille ja tuleville sukupolville.
Pilvi Pruuki on LNK:n väliaikaisena toiminnanjohtajana kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10.2021. LNK:n tempaus on saanut inspiraationsa Plan Suomen #GirlsTakeOver -kampanjasta, jossa tytöt valtaavat poliittisten, yhteiskunnallisten ja talousjohtajien paikat osana tyttöjen päivän juhlintaa.
Tällä viikolla vietetään myös nuorisotyön viikkoa. Syntyi ajatus Lasten ja nuorten keskuksen ja piispa Laajasalon yhteisestä lausunnosta.
– Onko luonnon ja tulevaisuuden puolustaminen kirkolle tärkeää? Uskomme, että on, joten nyt on aika näyttää se, Pruuki ja Laajasalo sanovat.
– Kannustamme kirkon nuorisotyöntekijöitä puhumaan nuorten kanssa ilmastonmuutoksesta. On tärkeää, että nuoret ottavat itse asioista selvää ja toimivat luonnon puolesta. Rauhanomainen aktivismi luonnon puolesta on luonteva osa myös kirkon toimintaa. Kirkolla on erityisesti tärkeänä tehtävänä toivon ylläpitäminen ja vääränlaisen ahdistuksen lievittäminen, Pruuki ja Laajasalo sanovat.
Pruukin ja Laajasalon mielestä väkivallaton kansalaistottelemattomuus voi olla välttämätöntä, jotta viesti menee perille mediassa.
– Rauhallisia ilmastomarsseja on ollut kuukausittain, mutta ne eivät ole herättäneet huomiota. Rajoja rikkomalla viesti huomataan paremmin, Pruuki sanoo.
Pruukin ja Laajasalon mielestä nyt on korkea aika ruveta puhumaan voimakkaasti ilmastonmuutoksesta.
– Kirkko ei voi ulkoistaa itseään näin tärkeästä asiasta vaan sen pitäisi ottaa rohkeasti kantaa ja vaikuttaa asioihin. Kirkolla on paljon vaikutusvaltaa ja se voi vaikuttaa monien mielipiteisiin ja ajatuksiin. Sen pitäisi antaa tukensa Elokapinalle ja nuorisotyössä pitäisi tuoda esille sitä, kuinka iso asia ilmastonmuutos on, Pruuki sanoo.
Pruukin mielestä ilmastonmuutos ja ympäristökriisi ovat lähes näkymättömiä nuorisotyössä. Kirkko ei ole ottanut juuri lainkaan kantaa Elokapinaan sen paremmin positiivisesti kuin negatiivisesti. Nyt olisi oikea aika.
– Itseäni ainakin nuorena pelottaa se, kuinka kauan vielä menee, että asioihin otetaan kantaa. Milloin ilmastonmuutokseen oikeasti konkreettisesti puututaan? Ja sitä viestiä Elokapina viekin eteenpäin. Vaikka ilmastonmuutoksen vaikutukset eivät näy vielä tällä hetkellä Suomessa rajusti, se ei tarkoita sitä, että niitä ei tule. Tärkeintä on ajatella tulevaisuuden maailmaa ja sitä mitä haluamme jättää tuleville sukupolville, Pruuki sanoo.
Lisätietoja:
Teemu Laajasalo
Helsingin hiippakunnan piispa
Yhteydenotot erityisavustaja Satu Huttunen
satu.huttunen@evl.fi
040 551 5851
Taneli Heikka
Johtaja, viestintä ja vaikuttaminen
Lasten ja nuorten keskus ry
taneli.heikka@lastenjanuortenkeskus.fi
050 570 8881