“Höntsäliikunta” käsitteenä tarkoittaa leikkimielistä, ei niin vakavissaan tehtävää toimintaa, josta puuttuu kilpailu ja auktoriteettijohtoinen toiminta. Se on vertaisohjaajan organisoimaa monipuolista ja vapaaehtoista, säännöllistä tai epäsäännöllistä osallistujalähtöistä liikuntaa. Pyrkimyksenä on osaamisesta riippumaton, kaikille avoin toiminta joka tuottaa liikunnan iloa ja jää elämään houkuttelevuutensa ja helppoutensa vuoksi.
Monet nuoret haluaisivat harrastaa liikuntaa heille sopivina ajankohtina, ilman kilpailulisenssiä ja kausimaksua tai koviin suorituksiin tähtäävää harjoittelua. Heille höntsäliikunta tarjoaa mahdollisuuden kokea liikunnan iloa, joukkuehenkeä ja onnistumisia. Parhaimmillaan säännöllinen höntsäliikunta tukee nuoren fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista kasvua.
Vertaisohjaajana toimii liikuntainnostaja, joka osallistuu itse myös aina tekemiseen, on esimerkillinen ja antaa ryhmäläisten vaikuttaa toiminnan sisältöön. Liikuntainnostaja pyrkii pitämään osallistumiskynnyksen mahdollisimman matalana ja on valmis houkuttelemaan mukaan myös niitä, jotka liikkuvat hyvin vähän tai ei juuri ollenkaan.
Höntsäliikunta tulee tutuksi riparilla. Rippikoulun aikana nuoret kokeilevat liikuntainnostajien vetäminä erilaisia höntsäliikunnan toimintamalleja. Rippikoulun positiivien ilmapiirin ja hyvän ryhmähengen mahdollistamana rippikoulussa syntyneet höntsäliikuntaryhmät jatkavat toimintaansa osana seurakunnan nuorisotoimintaa.
Seurakunnan nuorisotyönohjaaja tai joku toinen aikuinen toimii seurakunnan höntsäliikunnan mahdollistajana. Hänen tehtävänsä on tukea liikuntainnostajia ja tauttaa organisoimaan toimintaa niin, että pitkäjänteinen ja säännöllinen toiminta on mahdollista.
Lisätietoja: