Esimerkkejä erilaisista pajoista
Moottoripajoja on yhtä monenlaisia kuin paikkakuntiakin. Toimintaa voidaan kuitenkin luokitella viiden yleisimmän pajatyypin perusteella: kaikille avoin paja, avoimen ryhmätoiminnan paja, suljetun pienryhmän paja, koulu- ja/tai oppilaitosyhteistyössä toteutettu paja ja paikalliseen tarpeeseen perustettu akuuttipaja.
Pajatyypit ovat toimintaa luonnehtivia piirteitä, eivätkä sulje toisiaan pois. Yksi paja voi esimerkiksi toteutua oppilaitoksen kanssa yhteistyössä suljetulle pienryhmälle ja akuutti paja voi olla joko avoin tai suljettu. Toiminta voi myös alkaa tietynlaisena ja ajan myötä kehittyä uuteen suuntaan. Esimerkiksi avoimen toiminnan pajassa voi kehittyä tarve suljetulle pienryhmälle. Moottoripajat muotoutuvat nuorten tarpeiden ja paikallisten mahdollisuuksien mukaan.
Jokaista Lasten ja nuorten keskuksen koordinoimaa pajaa kuitenkin yhdistävät seuraavat asiat:
- Toimintaa toteutetaan yhteistyösopimuksella LNK:n kanssa.
- Pajat ovat sitoutuneet Moottoripajatoiminnan yleisiin arvoihin.
- Toiminta on nuorikeskeistä ja vertaisuuteen perustuvaa.
- Toiminta keskittyy moottorien ympärille laajassa mielessä.
- Toiminta on aikuisen ohjaamaa ja toteutettu ammatillisella nuorisotyön otteella.
- Pajan työllä on tavoitteet ja sekä nuori että työntekijät saavat tukea ja ohjausta.
Avoimen toiminnan moottoripaja on nuorisotila, johon voi tulla silloin, kun siltä tuntuu ja lähteä halutessaan. Avoimen toiminnan paja on tyypillisesti avoinna 1–2 iltana viikossa noin klo 17–21. Tarjolla on kahvia ja keksiä ja pajalla voi korjata omia kulkuneuvoja. Toiminnan taustalla on useimmiten kunta, seurakunta, 4H tai muu yhdistys, mutta pajan arkea pyörittävät pääsääntöisesti vapaaehtoiset ohjaajat.
Akuutti paja toimii samoin periaattein kuin avoin paja. Toiminta käynnistetään yleensä paikkakunnalla hyvinkin nopeasti pienin resurssein reaktiona huoleen nuorista ja heidän liikennekäyttäytymisestään. Näillä pajoilla ei useimmiten ainakaan alussa ole vapaaehtoisohjaajia, vaan toiminta pyörii nuorisotyöntekijöiden työpanoksella. Akuuttipajat muotoutuvat ajan kuluessa avoimen toiminnan tai ryhmätoiminnan pajoiksi tai näiden yhdistelmäksi.
Avoimen ryhmätoiminnan paja on auki samalla tavalla kuin avoimen toiminnan pajakin, mutta pajalla on talon omaa kalustoa (mopo / auto), jota korjataan, tuunataan ja viritetään kisakäyttöön. Nämä pajat osallistuvat usein pajojen välisiin ajoharjoitustapahtumiin ja kisoihin. Pajoilla saa käydä kuka tahansa toiminnasta kiinnostunut nuori, aivan kuten avoimen toiminnan pajallakin, mutta toiminta on hieman tavoitteellisempaa ja kullekin pajakerralle on etukäteen mietitty, mitä kulkupeleille pitäisi silloin tehdä.
Suljetut pienryhmät ovat etukäteen koottuja ja niissä on noin 3–5 nuorta. Pienryhmät kokoontuvat säännöllisesti tiettyinä päivinä pajalla. Toiminnalla on tavoitteita liittyen nuorten elämäntilanteisiin ja haasteisiin. Näillä pajoilla kulkuneuvot ovat talon puolesta ja niitä käytetään välineinä tavoitteiden saavuttamiseen.
Nuoret tulevat ryhmiin koulun, sosiaalitoimen, etsivän nuorisotyön tai jonkun muun ammattitahon ohjaamana. Kullakin ryhmällä on omat selkeät ammattilaisten miettimät tavoitteet ja ryhmän nuorilla samantapaisia haasteita elämässä. Nämä ryhmät ovat aina nuorisotyön ammattilaisten vetämiä, mutta heillä saattaa olla työparinaan vapaaehtoisia ohjaajia. Ryhmät voivat kokoontua joko illalla tai koulupäivän aikaan, miten kullekin ryhmälle parhaiten sopii. Toiminnalla on aina selkeä aloituspäivä ja päättymispäivä ja tavoitteena on, että nuoret käyvät toiminnassa säännöllisesti. Nämä pajat ovat yleensä kuntien tai seurakuntien järjestämää toimintaa.
Koulujen kanssa yhteistyössä toimivat pajat toimivat yleensä päiväsaikaan. Variaatioita on monenlaisia. JOPO-luokat saattavat käydä esimerkiksi yhtenä päivänä viikossa tekemässä koulupäivän pajalla. TET-jaksoja on mahdollista yhdistää pajatoimintaan tai pienryhmäopetuksessa olevat oppilaat voivat joillain pajoilla hyvittää koulupoissaoloja. Jotkut pajat toimivat ammattioppilaitosten yhteydessä ja niissä voi suorittaa myös työssäoppimisjaksoja tai toiminta voi olla suunnattu asuntolassa majoittuville opiskelijoille. Myös näissä pajoissa edellytetään, että kalustoa löytyy pajalta.