Tietoa toiminnasta
Lasten ja nuorten keskus koordinoi moottoripajatoimintaa valtakunnallisesti. Paikallisina yhteistyökumppaneina ovat toiminnan periaatteisiin ja tavoitteisiin sitoutuneet paikalliset järjestöt, seurakunnat, kunnat tai muut moottoripajatoimintaa toteuttavat tahot.
Lasten ja nuorten keskus tarjoaa pajoille mm. koulutusta, materiaalia, valtakunnallisia tai alueellisia tapahtumia, Moottoripaja-brändin sekä tukea rahoitusmalleihin liittyvissä kysymyksissä.
Paikallisten moottoripajojen kanssa allekirjoitetaan yhteistyösopimus, jonka avulla sovitaan mm. valtakunnallisten moottoripajan toimintaperiaatteiden mukaan toimimisesta. Moottoripajatoiminnasta vastaa paikkakunnalla siihen nimetty työntekijä.
Moottoripajoilla huomioidaan myös ympäristökasvatus (kierrätys ja syntyvän jätteen lajittelu ja jatkokäsittely) ja turvallisuus- sekä vakuutuskysymykset. Moottoripajatoiminnan käsikirjaan on koottu asiaa mm. toiminnan perusteista ja esimerkkejä erilaisista pajoista.
Käsikirja on luettavissa sähköisessä muodossa Issuu-ohjelmassa.
Haluaisin perustaa pajan, mitä teen?
Ensimmäiseksi kannattaa ottaa yhteyttä Moottoripajatoiminnan suunnittelijaan ja koordinaattoriin, Veksiin ja Tapuun, niin lähdetään rakentamaan ideaa eteenpäin. Yksin ei tarvitse pähkäillä.
Ratkaistavia kysymyksiä alkuun ovat:
- Tarpeiden kartoitus ja tavoitteiden asettaminen. Ketä toiminnalla voidaan tavoittaa? Millaista hyötyä heille pajatoiminnasta olisi?
- Toiminnan määritteleminen tarpeiden mukaiseksi. Kootaan yhteen tiedot esimerkiksi pajan järjestäjistä, vastuista, kohderyhmästä, tavoitteista, käytännöistä, rutiineista ja yhteistyökumppaneista.
- Käytännöistä sopiminen. Ketkä pajaa ohjaavat ja missä paja toimii? Mitä pajalla tehdään? Pajan menopelit vai nuorten omat menopelit? Kuinka usein paja on auki?
- Pajan tilat ja tilojen turvallisuus. Millaista toimintaa varten tila on varusteltu tai varusteltavissa? Millainen sijainti on hyvä nuorille?
- Pajan ohjaajat. Vastaavan työntekijän lisäksi pajoilla ohjaajina on vapaaehtoisia aikuisia.
- Pajan nuoret. Millainen nuorten elämäntilanne on? Minkä ikäisiä he ovat? Millainen suunnitelma tehdään nuorten ohjaamisen ja sosiaalisen tuen avuksi?
- Pajan pelisäännöt. Pelisäännöt voivat toimia vaikka huoneentauluna tai olla yhteisesti allekirjoitettuja.
- Toiminnan rahoittaminen. Paikalliset olosuhteet ja verkostot vaikuttavat merkittävästi kustannuksiin. Tarjoamme tukea rahoituskysymyksiin ja yhteisen avustusanomuspohjan.
- Yhteistyökumppanit. Pajoja toimii esimerkiksi kuntien, seurakuntien ja oppilaitosten yhteistyönä. Millainen verkosto sinun paikkakunnallesi voisi rakentua?
- Vakuutukset. Mitä vakuutuksia pajalle tarvitsee ottaa?
- Markkinointi ja viestintä. Kukaan ei tule pajalle, jonka olemassaolosta ei tiedetä. Yhtenäinen Moottoripaja-brändi auttaa tunnettuudessa.
- Omien tapahtumien järjestäminen ja tapahtumiin osallistuminen. Retket ja tapahtumat ovat nuorille arvokkaita.
- Toiminnan kehittäminen. Millaisia toiveita pajan nuorilla on toiminnasta? Miten toimintaa voisi laajentaa tavoittamaan yhä useampia?