Opetus- ja kulttuuriministeriön vuonna 2020 teettämässä Koululaiskyselyssä yli puolet vastanneista lapsista ja nuorista oli halukkaita aloittamaan harrastuksen. Monet harrastuksista ovat kuitenkin maksullisia, jonka takia harrastuksen aloittaminen voi olla vaikeaa etenkin vähävaraisille perheille. Pelastakaa Lapset -järjestön vuonna 2020 teettämän kyselyn mukaan vähävaraisista perheistä tulevat nuoret kokevat todennäköisemmin, ettei heillä ole harrastukseen tarvittavia kykyjä.
Harrastamisen Suomen malli tarjoaa ratkaisua ongelmaan. Kyseessä on opetus- ja kulttuuriministeriön hanke, jonka aikana pyritään tarjoamaan maksutonta ja ohjattua harrastustoimintaa lapsille ja nuorille.
Lasten ja nuorten keskuksen Moottoripajatoiminnan koordinaattori Tapu Sirkka kertoo, että Moottoripajatoiminta sopii Suomen mallin mukaiseksi harrastustoiminnaksi.
– Joillain pajoilla on jo toimintaa osana Suomen mallia ja kartoitamme myös parhaillaan, kuinka paljon on jo olemassa Suomen mallin mopopajoja, jotka ehkä haluaisivat tulla Moottoripajaperheeseen mukaan.
Suomen mallin mukaiseen harrastustoimintaan on asetettu selkeät vaatimukset. Yksi vaatimuksista on, että nuorten on pitänyt päästä osallistumaan harrastustoiminnan ideointiin ja toteutukseen.
Nuorten vaikutusvallan määrä vaihtelee eri moottoripajoilla. Monella pajalla nuorilla on paljonkin vaikutusvaltaa, erityisesti jos kyseessä on avoimen toiminnan paja. Suljetulla ryhmätoiminnalla on omat tavoitteelliset sisällöt, joista päättävät paikallisten moottoripajojen toiminnasta vastaavat ohjaajat. Lisäksi on olemassa myös moottoripajoja, jotka on nimenomaan nuorten toiveesta ja ideoinnista käynnistetty.
Moottoripajatoiminnan ideana on tukea nuoria toiminnallisin keinoin. Toiminnan tavoitteena on tarjota nuorille maksuton harrastus, jonka kautta nuoret pääsevät puuhailemaan moottoreiden kanssa sekä kohtaamaan tuttuja ja turvallisia aikuisia.
– Turvalliseksi tunnistettava aikuinen ohjaa nuoria toiminnassa ja kannustaa, mutta ei tee nuorten puolesta, Sirkka toteaa.
Myös Suomen mallin mukaisessa harrastustoiminnassa on ideana, että toimintaa ohjaa turvallinen aikuinen. Aikuinen ohjaaja huolehtii nuorista ja asettaa heille rajoja sekä antaa vapauksia. Turvalliseksi ja luotettavaksi tunnistettava aikuinen lisää nuorten hyvinvointia, sillä luottamuksen kasvaessa nuoret pääsevät kertomaan omista elämäntilanteistaan. Samalla nuoret oppivat harrastuksen kautta esimerkiksi sosiaalisia taitoja, itsehillintää ja kirjoittamattomia sääntöjä käyttäytymisestä.
– Pajoilla on selkeät säännöt joihin nuoret sitoutuvat ja jos mokia tulee, niihin puututaan ja asioista keskustellaan, Sirkka sanoo.
Nuoria pyritään saamaan mukaan Moottoripajatoimintaan monin eri tavoin.
– Markkinoimme toimintaa, kutsumme henkilökohtaisesti sekä kannustamme nuoria. Pajat tekevät myös retkiä ja nuoret tutustuvat muuhun harrastustoimintaan pajatoiminnan rinnalla, Sirkka kertoo.