Yksinäisyys satuttaa ja sairastuttaa
THL:n vuoden 2021 kouluterveyskyselyn mukaan erityisesti nuorten ahdistuneisuus ja yksinäisyyden kokemus ovat viime vuosina lisääntyneet. Ulkopuolisuuden ehkäisy on näiden tulosten valossa asenne ja työote, joka jokaisen kasvatuksen työntekijän tulee omaksua.
Lasten ja nuorten keskuksen Mukaan-hankkeessa taklattiin yksinäisyyttä syksystä 2021 kevääseen 2022 luomalla, löytämällä ja testaamalla digitaalisuuteen ja vertaisuuteen perustuvia työkaluja ja toimintatapoja.
Hankkeessa luotiin uutta, jatkettiin ja konseptoitiin jo seurakunnissa ja kunnissa tehtyä hyvää ulkopuolisuuden ehkäisyn työtä. Hankkeen aikana seurakuntien ja koulujen yhteistyötä vahvistettiin mm. Seiskat-toimintamallilla, vanhempia tuettiin Murehdinta-klubeilla ja nuoria autettiin löytämään kavereita Frendie-sovelluksella. Frendie-sovelluksen pilotti jatkuu vuoden 2022 loppuun saakka.
Mukaan-hanketta tekemässä ja tukemassa olivat nuoret ja kasvatuksen ammattilaiset. Toimintamalleja testattiin ja kehitettiin syksystä 2021 kesään 2022 valtakunnallisesti digisti sekä viidellä pilottipaikkakunnalla; Kannuksessa, Mikkelissä, Haapajärvellä, Lempäälässä ja Kotkassa. Hanke liittyi Suomen ev. lut. kirkon Että kukaan ei jää yksin – ulkopuolisuuden ehkäisyn suuntaviivoihin ja Polku-toimintamallin Vapaus- Ihme- ja Luottamus -ikäkausiin.