Mukaan-hankkeessa testataan ja mallinnetaan uudenmakuisia toimintamalleja ulkopuolisuuden ehkäisyyn
Seiskat
7.-luokan ryhmäytyspäiviä järjestetään kunnissa ympäri Suomen. Päivän idea on tukea nuorten tunnetaitojen kehitystä ja positiivisen myötätunnon kasvua. Ryhmäytymispäivää järjestävät usein yhdessä kuntien nuorisopalvelut, seurakunnat, järjestöt ja koulut.
Mukaan-hankkeessa kehitetään päivälle yhtenäistä konseptia, joka olisi mallinnettavissa jokaiseen peruskouluun. Yhtenäinen konsepti helpottaa myös nuorisotyöntekijän menemistä koululle, kun tietää, mitä on luvassa. Seiskat pilottia testataan Haapajärvellä ja Juvalla.
Murehdinta-klubi
Murehdinta-klubit ovat matalan kynnyksen vertaisryhmiä teini-ikäisten vanhemmille digisti. Klubi on koulujen ja seurakuntien järjestämä kolmen kerran kokonaisuus, jossa murehtia saa vapaasti asiasisältöjen ympärillä. Käsiteltävät teemat nousevat paikkakuntien vanhemmilta. Murehdinta-klubin pilottia rakennetaan syksyllä 2021 ja keväällä 2022 Mikkelissä, Kannuksessa, Lempäälässä ja Kotkassa.
Mukaan-hautomot
Mukaan-hautomoissa ideoidaan keinoja yksinäisyyden taklaamiseksi. Hautomoita on kaksi, joista toinen on nuorille ja toinen on kasvatuksen ammattilaisille.
Hautomot ovat hankkeen suunnittelun kollektiiveja, jotka kokoontuvat kerran kuussa etänä syksystä 2021 alkaen. Hautomoissa ideoidaan, kommentoidaan ja välitetään tietoa omille verkostoille. Työntekijöiden hautomo tuottaa avauksia yksinäisyyden taklaamisesta medialle sekä kasvatuksen ammattilaisille.
Miten menee? -kampanja
Pienellä teolla voi olla suuri merkitys yksinäiselle nuorelle. Miten menee? -kampanja haastaa kysymään kuulumisia nuorilta. Kampanja oli käynnissä 31.1.–14.2.2022.
Miten menee? -kampanja sai alkunsa nuorten lisääntyneestä yksinäisyydestä. Korona-aikana nuorten arkea ovat haastaneet etäopiskelu, sosiaalinen eristäytyminen ja harrastusten keskeytyminen. Kouluterveyskysely ja Nuorisotutkimusseura antavat huolestuttavaa tietoa siitä, että nuorten yksinäisyyden kokemukset ovat kasvaneet pandemian aikana.
Kampanjassa haastetaan kysymään kymmeneltä nuorelta mitä heille kuuluu. Kuulumisten kysyminen on pieni teko, jolla voi olla suuri merkitys yksinäiselle nuorelle.
Upee-työkalu
Työkalua voidaan hyödyntää, kun suunnitellaan mitä tahansa yksittäistä arjen toimintaa/työtehtävää tai kun tehdään toimintasuunnitelmia. Tarkemmin Upeesta täältä.