Vuodesta 2011 asti NettiSaapas on ollut uraauurtava toimija verkossa tapahtuvassa etsivässä nuorisotyössä. Se on koko Pohjoismaiden ainoa etsivää nuorisotyötä verkossa tekevä toimija. NettiSaappaassa koulutetut vapaaehtoiset menevät nuorten luo sosiaalisessa mediassa ja verkossa. He tykkäävät julkaisuista, osallistuvat keskusteluun, neuvovat, tsemppaavat ja kannustavat sekä puuttuvat kiusaamiseen.
Maaliskuussa, kun korona pysäytti Suomen ja paikat menivät kiinni, jouduttiin myös nuorisotyössä miettimään moni asia uusiksi. Tällöin NettiSaappaan toiminta nousi arvoon arvaamattomaan, sillä toiminnassa oli jo valmiina työvälineet nuorten kohtaamiseen verkossa. Kevään aikana pidettiin kolme pikakoulutusta NettiSaappaan SaapasChat toimintaan ja koulutukseen osallistui 62 henkilöä. Heistä suurin osa jatkoi kevään ajan päivystyksiä Mieli ry:n ylläpitämällä Tukinet-sivustolla SaapasChatissa.
Poikkeustilan jatkuessa STEA (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) avasi koronavirustilanteeseen liittyvän lisähaun, jossa NettiSaappaan kehittämistä varten haimme rahoitusta ja saimme sen puoleksi vuodeksi. Hanke saatetaan loppuun alkuvuonna 2021. Tavoitteena on lisätä NettiSaappaan etsivää nuorisotyötä sosiaalisessa mediassa ja laajentaa NettiSaappaan toimintaa uusille sosiaalisen median alustoille nuorten tarpeen ja liikkumisen mukaan. Tarkoitus on myös tukea Saappaan vapaaehtoisia poikkeusoloissa ja mahdollistaa NettiSaappaan päivystykset myös siten, että niitä voidaan toteuttaa etäyhteyksin fyysisen ryhmän sijaan.
Hankkeen aikana on kartoitettu mahdollisia uusia sosiaalisen median alustoja, joilla nuoret ovat ja missä Nettisaapasta erityisesti tarvittaisiin. TikTok on noussut nopeasti paikaksi, jossa nuoret ovat ja jossa turvallisia ja luotettavia aikuisia toimijoita todella tarvitaan. NettiSaapas aloitti päivystykset TikTokissa joulukuussa ja jo ensimmäisen kerran jälkeen todettiin päivystysten tarpeellisuus.
Olemme saaneet hankkeen aikana myös muutaman uuden ryhmän jakamaan työtä vanhojen ryhmien kanssa ja NettiSaappaan ryhmiä on tällä hetkellä 15. Poikkeusolojen jatkuessa on ryhmiä koulutettu tilanteesta riippuen etänä tai paikan päällä.
Vuonna 2019 NettiSaappaan päivystyskertoja oli koko vuoden aikana 61 ja kohdattuja nuoria 555. Tänä vuonna pelkästään 11.3–30.5. välisenä aikana päivystyksiä oli 122 ja kohdattuja nuoria 1315.
Luvut kertovat selkeästi, kuinka suuri tarve nuorilla oli keskustelulle poikkeusaikana. Keskustelun ja turvallisen aikuisen tarve ei kuitenkaan häviä poikkeusajan jälkeenkään vaan NettiSaapasta tarvitaan silloinkin.