NettiSaappaaseen on koulutettu tänä syksynä ensimmäiset 16-18-vuotiaat päivystäjät. Päivystäjät menevät nuorten luokse sosiaalisessa mediassa ja osallistuvat nuorten keskusteluun. NettiSaappaan aikuiset vapaaehtoiset tukevat tarpeen tullen nuoria päivystämisessä.
- Päivystäjät voivat esimerkiksi tsempata nuorta, joka on julkaissut Instagramissa päivityksen vaikeasta asiasta. Keskustelua käydään niistä asioista, mistä nuoret haluavat. Nuoret hakevat tietoa eri teemoista kuten mielenterveys, yksinäisyys ja päihteet, Lasten ja nuorten keskuksen NettiSaappaan kouluttaja Anna Kärri sanoo.
Yksi NettiSaappaan päivystysvuoro kestää noin 1,5 - 2,5 tuntia. Ryhmien koko vaihtelee sen perusteella, kuinka moni vapaaehtoinen pääsee paikalle minäkin päivänä.
SaapasChatissa keskustelua voidaan käydä muistakin aiheista. Keskusteluaiheita ei ole erikseen rajattu, joten keskustelua voi olla esimerkiksi reseptien vaihtamisesta tai masennukseen liittyvistä asioista.
- Nuorten maailmaa ymmärtää parhaiten toinen nuori. Siksi on tärkeää, että NettiSaappaan vapaaehtoisissa on myös nuoria päivystäjiä. Uskon, että nuoret päivystäjät myös osaavat etsiä paremmin nuoria verkossa ja sosiaalisen median alustoilla kuin mitä me aikuiset, Anna toteaa.
16-18-vuotiaiden nuorten koulutukset ovat vielä alussa. Koulutettuja nuoria on vasta muutama, mutta tarkoitus on, että vuoden 2022 aikana toiminta vakiintuu ja nuoria saadaan lisää mukaan päivystäjiksi.
Koulutuksessa perehdytään muun muassa eri sosiaalisen median alustojen toimintoihin, kuinka kohdataan rankoilta tuntuvia nuorten päivityksiä, sekä siihen, miten kasvokkain kohtaaminen ja verkossa kohtaaminen eroavat toisistaan.
Nuori päivystäjä Saara kertoo, että hän päätyi mukaan päivystäjäksi lukemansa viestin myötä.
- Isos-ryhmään laitettiin viestiä, että tällainen nuorten mahdollisuus päivystää verkossa on tulossa, onko halukkaita ja ketä kiinnostaa.
Saara liikkuu itsekin verkossa ja hän pyrkii kommentoimaan positiivisesti verkossa vastaan tulevia asioita. Lisäksi hän pitää ihmisten auttamisesta, joten valinta lähteä mukaan verkkopäivystäjäksi NettiSaappaaseen tuntui sopivalta vaihtoehdolta.
Anna kannustaa lisää saapasryhmien nuoria lähtemään mukaan verkkopäivystäjäsi NettiSaappaaseen.
- Jos toiminta yhtään kiinnostaa lähde rohkeasti mukaan! Voit olla yhteyksissä oman paikkakunnan Saappaan vastaavaan ohjaajaan. Itselle pieni asia voi pelastaa jonkun toisen päivän.
Saappaassa on kokonaisuudessaan mukana noin 500 aktiivista vapaehtoista 23 eri paikkakunnalla kuten Helsingissä ja Hyvinkäällä. NettiSaapas on päivystänyt tänä vuonna yli 200 kertaa ja se kohtasi viime vuonna SaapasChatissa lähes 3000 nuorta.