Ennaltaehkäisevään nuorisotyöhön, mielenterveyspalveluihin ja lastensuojeluun on nyt painotettava resursseja. Muuten meillä on vain muutaman vuoden kuluttua käsissämme tilanne, jossa syrjäytyneiden, sairastuneiden ja rikollisuuteen ajatuneiden nuorten määrä on karannut käsistä, toteavat Palveluoperaatio Saappaan ohjaajat ympäri Suomen.
Poikkeukselliset ajat nostavat esiin pahoinvointia niin aikuisissa kuin lapsissakin. Raskas pandemia-aika käy psyykkisen hyvinvoinnin päälle eikä päättymishetkeä ole tiedossa. Aikuisten huoli, stressi ja pahoinvointi heijastuu lapsiin ja aiheuttaa oireilua. Voimavarat ovat nyt monilla vähissä.
Tämän ovat huomanneet myös Palveluoperaatio Saappaan työntekijät ja vapaaehtoiset. Nuorten pahoinvointi näkyy väkivaltaisuutena, ilkivaltana, päihteiden käyttönä ja itsetuhoisuutena. Huoleen on herättävä. Syy ei ole vanhemmissa tai huoltajissa – he usein yrittävät kaikkensa ja vielä enemmän. Poikkeusolot ovat aiheuttaneet kuitenkin sen, että vanhemmat on jätetty yksin.
Monet kolmannen sektorin avohuollon toimet, vertaisryhmät ja harrastustoiminta ovat tauolla ja lakisääteisiin kunnallisiin palveluihin ovat kohtuuttoman pitkät jonotusajat. Toisen asteen oppilaitokset ja osa peruskoulujen luokista ovat etäopetuksessa, jolloin tukea opinnoissaan tarvitsevat lapset ja nuoret jäävät helposti oman onnensa nojaan. Rajoitusten myötä nuorisotyöntekijät eivät pääse kouluille tukemaan oppilaita tai opettajia arjessa, järjestämään ryhmäytyksiä tai keskustelemaan yksittäisten oppilaiden tai opettajien kanssa.
Todellisuutta on se, että meillä on Suomessa joukko nuoria, jotka ovat aiemmin juuri ja juuri tasapainoilleet pinnalla, mutta nyt pudonneet kaiken avun ja tuen ohi.
Kokoontumiskieltojen ja muiden terveyteen liittyvien rajoitusten lisäksi kaiken kolmannen sektorin tarjoaman avun ja tuen yllä leijuu huoli rahoituksesta. Tiukkenevan talouden tilanteessa olisi tärkeä tiedostaa, että kaikki lapsiin ja nuoriin lisätty työntekijäresurssi ja tukitoimet tuovat pidemmällä tähtäimellä huomattavia säästöjä. Silti osa nuorisotyöntekijöistä on ollut myös lomautettuna tämän vuoden aikana.
Olemme tilanteessa, jossa ennaltaehkäisevään työhön kouluilla, nuorisotyössä niin kunnissa, seurakunnissa kuin järjestöissä tulisi painottaa paljon resursseja. Tämän lisäksi korjaava työ on hätää kärsimässä. Lastensuojeluun, niin sijoituksessa, kuin avohuollossa sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin tarvitaan pikaisesti lisää työntekijöitä sekä rahaa toteuttaa työtä.
Jos niihin ei panosteta nyt, maksamme erittäin kalliisti muutaman vuoden kuluttua sekä ihmiskohtaloissa että rahassa nuorten aikuisten syrjäytymisen, sairastumisen ja rikollisuuden kierteeseen joutumisen. Ei toisteta tässä kohtaa 90-luvun laman virheitä.
– Palveluoperaatio Saappaan työntekijät ja vapaaehtoiset