Toimivia vaikuttajaryhmiä
Nuorten kuuleminen ja osallisuuden vahvistaminen voivat saada paikallisesti erilaisia muotoja ja käytäntöjä, joita rakennetaan yhdessä nuorten kanssa. Paikallisen nuorten kuulemisen ja osallisuuden järjestäminen on jo itsessään osallistava prosessi, jossa nuorilla itsellään on tärkeä rooli.
Parhaillaan lukuisissa seurakunnissa ollaan perustamassa nuorten vaikuttajaryhmiä, osassa seurakuntia toiminta on jo käynnistynyt.
Tälle sivustolle kerätään erilaisia nuorten vaikuttajaryhmämalleja, joiden avulla voimme jakaa ja saada ideoita ja vinkkejä oman seurakunnan vaikuttajaryhmien kehittämistyöhön.
Keräämme tietoa seurakuntien nuorten vaikuttajaryhmistä ja niiden toiminnasta. Mikäli seurakuntaanne on perustettu Nuorten vaikuttajaryhmä ja ette ole sitä vielä ilmoittaneet Lasten ja nuorten keskukseen, niin pyytäisimme laittaamaan perustetetusta ryhmästä tiedon osoitteeseen johanna.nyman@lastenjanuortenkeskus.fi
Kemin seurakunnassa toimii Nuorisoparlamentti eli NUPA. Se koostuu 5-8 nuoresta, jotka ovat apuna nuorisotyön kehittämisessä yhdessä työntekijöiden kanssa. NUPA:n toimikausi kestää aina yhden vuoden, ja sen jäsenet valitaan vaaleilla.
NuPa on toiminut Kemissä n. vuodesta 2000 alkaen. Nuorisoparlamentin jäsenet ovat pääsääntöisesti 15-18 vuotiaita, jotka valitaan vaaleilla vuodeksi kerrallaan.
Nupa on osallistunut uusien työntekijöiden ja sijaisten työhaastatteluihin. Nupa on esittänyt haastateltaville muutamia kysymyksiä, sekä kertonut mielipiteensä haastatelluista hakijoista. NuPa on järjestänyt nuorisotilalla erilaisia tapahtumia, joista yhteistyössä kaupungin nuorisotyön kanssa. NuPalaiset ovat mukana isoskoulutuksessa ”tutoreina” ja ”kokemus asiantuntijoina”.
NuPa edustaa Kemin seurakuntaa koko kaupungin yhteisissä nuorten tapahtumissa ja seurakunnan tapahtumissa. Nupalaiset ovat olleet mukana myös Kirkon tulevaisuusseminaarissa.
Yhteyshenkilö: Virpi Ahonen, johtajava nuorisotyönohjaaja, virpi.ahonen@evl.fi
p. 040 773 8828.
Nuorten parlamentti on uusi tapa toimia seurakunnassa sekä rovastikunnassa. Huopalahden rovastikunnan neljään seurakuntaan perustettiin nuortenparlamentti, johon valittiin seurakunnista 6-8 nuorta. Parlamenttien puheenjohtajat ja varapuheenjohtajat muodostavat rovastikunnallisen nuortenparlamentin.
Sekä paikallisen että rovastikunnallisen nuorisoparlamentin toiminta-ajatus alusta lähtien oli ”pois työntekijäkeskeisyydestä – osallistetaan nuoret toimintaan ja päätöksentekoon”. Paikallisiin parlamentteihin nuoret valitaan vaaleilla, kuka vaan voi ilmoittautua ehdokkaaksi, joista nuoret valitsevat 6-8 henkilöä. Ehdokkaat ovat iältään 15-20 -vuotiaita. Työntekijöillä ei äänioikeutta vaaleissa.
Nupan edustaja kuuluu kasvatuksen tukiryhmään, jossa on seurakuntaneuvoston jäseniä ja muita luottamushenkilöitä. Nupalla on oma budjetti – rahaa nuorten (n. 3000 €) omaan toimintaan ja nuorten iltoihin. Nupalaisilla on avaimet toimitiloihin, sosiaalisen median tunnukset ja mahdollisuus tiedottaa toiminnasta. Paikallisten parlamenttien puheenjohtajisto muodostaa rovastikunnallisen nuorten parlamentin (RoNuPa), joka keskuudestaan valitsee puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.
Paikallisten parlamenttien tavoitteena on suunnitella ja vaikuttaa oman seurakunnan toimintaan. RoNuPan tehtävänä on pohtia ja tuottaa yhteistyötä, muun muassa nuorten ideoita nuorten toteuttamana, yhteisiä juttuja, kyläilyjä naapuriin ja niin edelleen. Paitsi nuorten yhteistä itse toteutettua toimintaa, mietitään RNP:ssä myös, miten nuorten ääni kuuluisi paremmin seurakunnissa. Se on vaikuttamistyötä paikallisesti, rovastikunnallisesti ja kokonaiskirkollisesti.
Yhteyshenkilö: Surakka, Jenni; nuorisotyönohjaaja, Haagan seurakunta, p. 050 380 2101, jenni.surakka@evl.fi
NuHan jäsenistö on kuusi (6) nuorta, jotka valitaan ”isosviikkiksellä” rippikoulun käyneistä nuorista. Hallituskausi kestää kaksi vuotta ja puolet jäsenistä ovat erovuorossa vuosittain. Hallituksen jäseneltä edellytetään seurakuntaan kuulumista ja hän voi olla korkeintaan 19-vuotias. Hallituksen työntekijäedustajana ja koollekutsujana toimii seurakunnan vastaava nuorisotyönohjaaja.
Nuorten hallitus on tärkeällä paikalla nuoriso- ja rippikoulutyössä linkkinä työntekijöiden ja nuorten välissä. NuHa osallistuu toimintasuunnitelman ja talousarvion laatimiseen yhdessä työntekijäedustajan kanssa. Nuorten hallitus vaikuttaa siihen, mitä nuorten toiminnassa tapahtuu miettimällä aiheita, teemoja, tekemistä ja sisältöä muun muassa nuorteniltoihin ja -leireihin. Ryhmä ideoi uutta, ajaa nuorten etuja seurakunnassa sekä on mukana nuorten viikkotoiminnassa yhdessä työntekijöiden kanssa. Hallitus innostaa ja rohkaisee työntekijöiden kanssa muita nuoria ottamaan vastuuta erilaisissa tilanteissa ja tehtävissä. Hallituksen kautta nuorten ääni tulee kuuluvaksi ja näkyväksi seurakunnassa tehokkaammin ja laadukkaammin.
Yhteyshenkilö: Rose-Marie Virolainen, vastaava nuorisotyönohjaaja, rose-marie.virolainen@evl.fi, p. 050 363 4131
Kapteenisto on Vihdin seurakunnan nuorten vaikuttajaryhmä. Kapteenisto ideoi, suunnittelee ja toteuttaa Sankarlan (Vihdin seurakunnan koululais-,nuoriso- ja rippikoulutyö) toimintaa yhdessä nuorisotiimin kanssa nuorten parhaaksi. Sen toiminnan tavoitteena on, että Sankarlan toiminta olisi nuorten näköistä ja kiinnostavaa.
Kapteenisto kokoontuu vähintään neljä kertaa toimintakaudessa ja tarpeen vaatiessa useammin. Kapteenistoon kuuluu noin 8 nuorta. Kapteeniston kokoontumisissa on mukana myös työntekijä nuorisotiimistä. Kapteenistolla on myös luottamushenkilökummi. Kapteenisto vastaa nuortenilloissa Crew’n toiminnasta sekä vaikuttaa leirien ja tapahtumien sisältöihin. Kapteenisto luo vaikuttamismahdollisuuksia, tuo nuorten mielipiteitä kuuluviin päätöksenteossa ja opettaa vastuuntuntoa. Kapteeniston toiminnan kautta nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa nuorisotyön toimintoihin esimerkiksi toiminta- ja taloussuunnittelu aikana.
Yhteyshenkilö: Jari-Pekka Järvinen, johtava nuorisotyönohjaaja p. 0400 676 215 jari-pekka.jarvinen@evl.fi