Vuoden 2024 Nuorten tulevaisuusseminaarissa nuoret visioivat kirkon tulevaisuutta ja verkostoituivat viidessä eri työpajassa, ”Unelmien kirkko -studiossa” sekä tekivät ”Tulevaisuusväläyksiä”. Työpajojen teemat olivat:
- Kaikkien koti – seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema kirkossa
- Nuoret ja nykymaailman haasteet
- Yhdessä parempi?
- Löydä oma polkusi
- Ovi auki tulevaisuuteen
Teemat toimivat myös työpajoja kokoavan yhteiskeskustelun aiheina. Tältä sivulta löydät työpajojen kuvaukset sekä viestit kirkon työntekijöille ja päättäjille.
Kaikkien koti – seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema kirkossa
Miten kirkko on suoriutunut yhdenvertaisuuden edistämisessä? Mitä on vielä tehtävänä? Pajassa pohdittiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa kirkossa nyt ja tulevaisuudessa ja mietittiin yhdessä ongelmakohtia ja vaikuttamismahdollisuuksia. Pajassa vierailijana yliopistopappi ja LHBTIQ+-ihmisten eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pappi Late Mäntylä.
Viestit päättäjille:
Kirkon tulee olla kaikille turvallisempi tila.
Työntekijöillä on valtaa kiusaamisen, hengellisen väkivallan ja vähemmistöstressin ehkäisemisessä. Tilanteisiin puututaan riittämättömästi ja osa työntekijöistä toimii itse aiheuttajana. Tähän on puututtava ohjeistuksin ja koulutuksella.
Nuoret ja nykymaailman haasteet
Oletko huomannut lähipiirissäsi tai -ympäristössäsi esimerkiksi kiusaamista, uupumista tai opiskelupaineita? Haluaisitko päästä keskustelemaan nuorten kohtaamista haasteista yhdessä toisten kanssa? Tässä pajassa keskusteltiin sekä työskenneltiin yhdessä turvallisemman ja paremmin voivan yhteiskunnan puolesta.
Viestit päättäjille:
Nuorten kokemuksia kiusaamisesta ja uupumisesta vähätellään eikä nuorten elämän todellisuutta ymmärretä riittävästi.
Nuorten turvallista matalan kynnyksen toimintaa tulee lisätä.
Seurakunnat koetaan paikkoina, joissa nuoren hätää ymmärretään ja kuullaan ammattilaisen toimesta, mutta konkeettista apua ei tarjota riittävästi.
Yhdessä parempi?
Yhdessä parempi oli paja, jossa keskusteltiin kirkon ja seurakunnan yhteistyöstä eri tahojen kanssa. Pitäisikö sinun mielestäsi esimerkiksi kirkon ja seurakunnan näkyä koulussa? Pajassamme päästiin pohtimaan edellä mainittuja ja muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä.
Viestit päättäjille:
Nuoret ovat “meidän yhteisiä” ja siksi yhteistyö eri toimijoiden välillä on välttämätöntä.
Kirkolla on paljon annettavaa koulutyön tukemisessa. Seurakunnan työntekijöiden tulisi näkyä koulussa kaikkien nuorten tukena
Osa nuorista kokee kristilliset traditiot koulussa tärkeinä, osa taas toivoo seurakunnilta tunnustuksetonta läsnäoloa. Molempia tulee palvella.
Löydä oma polkusi
Pajassa pohdittiin hengellisyyttä, seurakuntaa ja sen roolia läpi elämän. Pajassa käsiteltiin seurakunnan merkitystä erilaisissa elämänvaiheissa ja askarreltiin yhdessä.
Viesti päättäjille:
Kirkko on nuorille tärkeä. Seurakunnat tarjoavat yhteisöllisyyttä, vapautta ja turvaa. On tärkeää varjella tätä kokemusta ja edelleen kehittää nuorisotyötä monipuolisesti.
Ovi auki tulevaisuuteen
Ovi auki tulevaisuuteen pajassa tutkittiin Ovet auki -strategiaa, joka on luotu vuonna 2020 ja kestää vuoteen 2026. Kuka onkaan luonut Suomen evl.lut.kirkon kattavan kuuden vuoden strategiapohjan? Missä näkyy nuorten kädenjälki? Miten strategia on muovannut kirkkoa nyt sen toteutuksen puolessa välissä ja näkyykö se seurakunnissa? Miten me nuoret näemme kirkon strategiapohjat vai näemmekö niitä ollenkaan? Kuka luo tulevaisuuden kirkon strategioita ja mitä ne sisältävät? Tätä kaikkea ja vielä enemmän pohdittiin Ovi auki tulevaisuuteen -pajassa.
Viestit päättäjille:
Kirkon strategia on nuorille vieras, eikä sen toteutus näy nuorten elämässä.
Nuoret tulee ottaa mukaan strategiaprosessien kaikkiin vaiheisiin niin koko kirkossa kuin paikallisseurakuntien tasolla.
Nuorten vaikuttajaryhmillä tulee olla puhe- ja läsnäolo-oikeus kaikissa seurakunnan hallintoelimissä.
Kirkon tulee ottaa kantaa ja pyrkiä kannanotoissaan yhteiseen hyvään ja heikommassa asemassa olevien puolustamiseen