Ystäväperheet
Ystäväperhe-toiminnassa alueen perheistä kootaan ystävärinkejä. Ystäväperhe-toiminnan kautta perhe voi löytää tukiverkkoa ja samanhenkisiä ihmisiä. Perheet muuttavat paljon ja elämäntilanteet vaihtelevat ja samassa elämäntilanteessa olevia perheitä voi olla vaikea löytää. Seurakunta toimii käynnistäjänä, mahdollistajana ja perheet kokoavana tahona.
Ystäväperhe-toiminnassa perhe ilmoittautuu itse mukaan ja seurakunta kokoaa perheistä ystäväperheiden ringin. Hakuvaiheessa perhe kertoo halutessaan esimerkiksi lasten iät, asuinalueen, harrastuksia, perhemallin, perheen erityisiä haasteita ja vahvuuksista. Työntekijä kokoaa yhteen muutamia perheitä hakemusten perusteella ja pyrkii yhdistämään sopivia perheitä keskenään. Ystäväperheet tapaavat itsenäisesti toisiaan sovitulla rytmillä ja ringin perheet voivat näin ystävystyä, saada vertaistukea vanhemmuuteen ja lapsiperheen arkeen. Seurakunta tarjoaa perheille kokoontumiseen omia tilojaan ja materiaalia käyttöön ringin tarpeiden mukaan.
Jokainen rinki sopii itse, kuinka usein perheet haluavat tavata ja millaisia juttuja yhdessä tehdä. Ensi tapaamisella perheet sopivat yhdessä, miten pitävät yhteyttä ja millaisia tapaamisia olisi mukava järjestää. Perheille annetaan myös ideoita ja vinkkejä erilaisista yhteisistä puuhista ja paikoista, joita he voivat hyödyntää tapaamisten lomassa. Vähintään kerran vuodessa ystäväperheet kutsutaan yhteiseen tapaamiseen esimerkiksi kevätpiknikin tai joulujuhlien merkeissä.
Seurakunnan työntekijän tärkein rooli Ystäväperhe -toiminnan on mahdollistaminen. Seurakunta organisoi, markkinoi ja tukee ryhmien toimintaa. Ringit toimivat itsenäisesti ja työntekijän rooli on tukea ryhmien tapaamisia tarvittaessa.
Mallin on kehittänyt ja pilotoinut Pirkkalan seurakunta. Lisätietoa Pirkkalan seurakunnan verkkosivuilta (https://www.pirkkalanseurakunta.fi/tule-mukaan/lapsille-ja-lapsiperheille/pirkkalan-ystavaperheet).
Esko ja Eppu
Kouluun lähtö varsinkin esikoisen kohdalla on perheelle iso muutos. Esko ja Eppu -ryhmät ovat matalan kynnyksen vertaisryhmiä kouluun lähtevien eskarilaisten ja ekaluokkalaisten vanhemmille, jotka haluavat jakaa omia arjen kysymyksiä, tunteita ja tutustua toisiin samassa elämäntilanteessa oleviin perheisiin.
Seurakunnan kasvatuksen työntekijöillä on osaamista, tietoa ja taitoa ohjata vertaisryhmän kokoontumisia ja seurakunnalla on usein tarjolla myös hyvät tilat. Vertaisryhmätoiminnan luontevia yhteistyökumppaneita ovat esikoulun ja ekaluokan opettajat ja muu henkilökunta sekä eri toimijat Perhekeskus-verkostossa. Seurakunnassa voidaan miettiä, tarjotaanko ryhmää alueellisesti jonkin tietyn koulun tai luokan perheille vai laajemmin koko alueella. Ryhmä rakentuu eri tavoin onko perheen lapset aloittamassa samassa koulussa tai hajaantuen eri kouluihin.
Työntekijä miettii alustavan rungon, kertojen määrän ja keston kokoontumisille. Toiminnan käynnistyessä on tärkeää kuulla perheitä ja kerätä aiheita ja teemoja, mistä keskustelua olisi hyvä käydä. Työntekijän rooli on johdatella ryhmää ja tarpeiden mukaan kutsua mukaan vaikka asiantuntijoita eri teemoista.
Esko ja Eppu toimintaa on kehitetty Tampereen Tuomiokirkkoseurakunnassa. Lue täältä lisää (Aamulehti -sivulla julkaistu artikkeli).
Haukkaa ja Hengaa
Haukkaa ja hengaa -iltojen tavoitteena on tarjota alueen asukkaille mielekästä tekemistä ja lieventää paitsi perheiden, lasten ja nuorten, myös yksineläjien yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden kokemuksia.
Hämeenlinna-Vanajan seurakunta ja Hämeen Setlementti järjestävät yhdessä Haukkaa ja hengaa -iltoja Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Lintukodossa, jossa on kirkkotila, kahvila ja keittiö. Toimintaideana on, että koko talon ovet ovat auki joka toinen keskiviikkoilta ja ihmiset voivat vapaasti hengailla koko talossa. Tarjolla on aina ruokaa sekä kahvia ja mehua. Seurakunnan tiloissa lastenohjaajat järjestävät lapsille erilaista toimintaa, kuten pelejä ja askartelua tms. aina teemasta riippuen. Hämeen setlementin puolella on vapaaehtoisen ohjaamaa askartelua sekä mahdollisuus lasten vapaaseen leikkiin. Seurakunnan puolella kahviossa voi istuskella ja jutella sekä ruokailla ja hörppiä kahvia.
Haukkaa ja hengaa -iltojen lisäksi toimintaan kuuluu vuosittain 3–4 isompaa tapahtumaa (sisällä ja ulkona) eri teemoin, johon alueen ihmisiä kutsutaan mukaan. Keväällä järjestetään leiri, joka on suunnattu pikkulapsiperheille.