PIKI-toimintamalli pienten lasten kiusaamisen ehkäisyssä
PIKI-toimintamallin avulla tunnistetaan ja ehkäistään kiusaamista kotona ja varhaiskasvatuksen ryhmissä. PIKI vahvistaa lasten vuorovaikutus- ja tunnetaitoja, antaa tukea vanhemmille ja valmiuksia ammattilaisille.
Toimintamallin toteutuksen apuna ovat lasten kuvakirja, kasvattajille ja kotiväelle suunnattu yhteinen opas, materiaalipaketti sekä verkkomateriaali. Materiaali tarjoaa taitoja lapselle, tukea vanhemmille ja valmiuksia ammattilaisille. Lasten ja nuorten keskus tarjoaa PIKI-koulutusta varhaiskasvattajille.
PIKI-toimintamalli on koettu varhaiskasvatuksessa hyväksi ja toimivaksi malliksi. Toimintamallia on koulutettu varhaiskasvattajille etänä, livenä ja tilauskoulutuksina ympäri Suomea. Lasten PIKI-kuvakirja oli myös Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana vuonna 2016.
PIKI-toimintamalli perustuu ajatukseen siitä, että pienten lasten kiusaamisessa on kyse puutteista vuorovaikutus- ja itsesäätelytaidoissa. Nämä ovat opittavissa olevia taitoja. PIKIssä muistetaan, että kukaan ei synny kiusaajaksi tai ilkeäksi, vaan kiusaaminen on opittu toimintatapa. PIKIssä kiusaamisella tarkoitetaan ryhmässä tapahtuvaa loukkaavaa ja vahingoittavaa vuorovaikutusprosessia, joka ajan myötä johtaa jonkun tai joidenkin sulkemiseen yhteisön ulkopuolelle.
PIKI-toimintamallin ovat luoneet kasvatustieteen tohtori Laura Repo, varhaiskasvatuksen kouluttaja, työnohjaaja ja draamapedagogi Tiina Haapsalo sekä kuvataiteilija ja kuvittaja Katri Kirkkopelto. Toisen PIKI-materiaalin kehittämisvaiheessa mukaan liittyivät myös tunne- ja vuorovaikutuskouluttaja Elina Kauppila sekä kieli- ja kulttuuritietoisuuteen erikoistunut varhaiskasvatuksen opettaja ja varhaiskasvatuksen kouluttaja Katariina Elomaa.
Onko kysyttävää?
Laita sähköpostia osoitteeseen piki@lastenjanuortenkeskus.fi