PIKI- toimintamalli pienten lasten kiusaamisen ehkäisyssä
PIKI-toimintamallin avulla tunnistetaan ja ehkäistään kiusaamista varhaiskasvatusryhmissä. Tavoitteena on vahvistaa erityisesti lasten vuorovaikutus- ja tunnetaitoja. Tehdyt tutkimukset osoittavat, että kiusaamisessa osallisina olevien lasten vertaissuhteissa on usein huomioitavia puutteita ja he saattavat tulkita sosiaalisia tilanteita eri tavoin kuin ikätoverinsa. Lapsi, jolla on kehityshaasteita esimerkiksi vuorovaikutus-, tunne- ja itsesäätelytaidoissa, joutuu ryhmässä herkemmin sosiaalisen pärjäämisen paineen alle.
Kukaan lapsi ei synny kiusaajaksi ja kiusaamiseen on aina jokin syy. Pienten lasten kiusaaminen toteutuu aina ryhmässä kiusaaminen liittyy useimmiten lapsen selviytymiseen omassa vertaisryhmässään.
PIKI-toimintamalli on rakennettu tukemaan lasten vertaissuhteissa turvallisuutta, hyväksytyksi tulemista, tasa-arvoisuutta, arvostusta ja kaveritaitoja. Piki-toimintamallissa kiusaamisen ehkäisy perustuu niiden taitojen opettamiseen, joissa lapsella on kehityshaasteita. Periaatteena on, että lapsi ei jää yksin selviytymään sosiaalisista tilanteista, joihin hänellä ei ole riittäviä taitoja.
Toimintamallin toteutuksen apuna ovat kaksi lasten kuvakirjaa PIKI ja PIKIN PÖLJÄ PÄIVÄ sekä varhaiskasvattajille ja kotiväelle suunnatut kuvakirjoihin liittyvät oppaat MUN ja SUN JUTTU ja MEIDÄN JUTTU.
Lisätietoa PIKI-toimintamallista PIKIn omilta sivuilta.