Saappaat jalkaan festareilla 1972
Palveluoperaatio Saappaan tarina juontaa juurensa 1970-luvun alkuun. Elokuussa 1972 Keimolan moottoriradalla järjestettiin suuri pop-tapahtuma Keimola-Rock. Joukko Helsingin ja Helsingin maalaiskunnan Vantaan seurakuntien työntekijöitä ennakoi, että tapahtuma-alueella nuoret käyttäisivät päihteitä ja lähtivät tapahtumaan nuorten avuksi.
Keimola-Rock oli alku seurakuntien festivaalitoiminnalle. Sen tarkoituksena oli valvoa ja pitää huolta festivaaleille tulevista nuorista. Toiminta laajeni Turkuun, Tampereelle, Jyväskylään ja Ouluun.
Vuonna 1975 festivaalitoiminnalle keksittiin nimeksi Operaatio Saapas. Nimi syntyi Keimolan kuraisesta moottoriradasta, jossa ainoat toimivat jalkineet olivat pitkävartiset saappaat. Samalla oivallettiin, että festivaalitoiminnan lisäksi hyvin koulutettua palveluryhmää voisi hyödyntää ympärivuotisesti muissakin nuorisotyön ja erityisnuorisotyön tehtävissä.
50 vuodessa Saapas on kasvanut festareilta nettiin, nuorten kokoontumispaikoille ja kouluihin. Saappaassa kehitetään jatkuvasti uusia avauksia, kuten KriisiSaapasta avuksi suuren kriisin tai onnettomuuden kokeneen paikkakunnan nuorille.
Tänä päivänä aktiivisia Saapas-ryhmiä on yhteensä jo 42. Toimintaa paikallisesti järjestävät seurakunnat ja kunnat ja valtakunnallisesta koordinaatiosta huolehtii Lasten ja nuorten keskus. Saappaassa on mukana 500 aktiivista vapaaehtoista, jotka kohtaavat vuosittain noin 12 000–16 000 nuorta.
Lue lisää Saappaasta tästä linkistä.