Saapastoiminnan käynnistämisidean saatuasi etene seuraavasti:
- Ota yhteys Lasten ja nuorten keskukseen, josta saat materiaalia ja vinkkejä sekä ohjaajakoulutuksen.
- Saat tukea toiminnan käynnistymiseen Lasten ja nuorten keskukselta ja Saappaan vastaavilta ohjaajilta. Tuki voi liittyä koulutukseen, ohjaajana kehittymiseen, taloudelliseen tukeen tai keskusteluun.
- Pohdi, haluatko toteuttaa Saapas-toimintaa yhdellä tai useammalla osa-alueella: netissä, kadulla, festivaaleilla, koulussa.
- Saapas-toiminnan aloittamisen edellytyksenä on osallistuminen siihen pätevöittävään Lasten ja nuorten keskuksen koulutukseen. Tämän lisäksi laaditaan kirjallinen sopimus toiminnan toteuttamisesta seurakunnan kirkkoherran/ esihenkilöasemassa olevan henkilön kanssa.
- Saappaan vastaavana ohjaajana voit hakeutua Saappaan neuvottelukuntaan, jossa voit vaikuttaa ja kehittää toimintaa.
- Palveluoperaatio Saapas on rekisteröity tavaramerkki, jonka käyttöä valvoo Lasten ja nuorten keskus. Tavaramerkki on rekisteröity evankelisluterilaisen kirkon työmuodoksi. Käynnistettäessä toimintaa on sitouduttava Palveluoperaatio Saappaan toimintaperiaatteisiin.
Saappaan toimintaperiaatteet
- Palveluoperaatio Saapas on nuorisotyön menetelmä (jatkossa Saapas) . joka perustuu vapaaehtoistyölle. Valtakunnallisesti Saappaasta vastaa Lasten ja nuorten keskus ry, joka kouluttaa paikallisten ryhmien ohjaajat.
- Saappaassa nuoret ja turvalliseksi tunnistettavat aikuiset kohtaavat nuorten omassa maailmassa muun muassa verkossa, kaduilla ja festareilla. Saapas hakeutuu nuorten luo keskustelemaan, pitämään huolta tai tarjoamaan apua nuorten toiveiden ja tarpeiden mukaan.
- Toimintaa toteuttavat tehtävään koulutetut täysi-ikäiset vapaaehtoiset. Ohjaaja voi ottaa oman harkintansa perusteella täysi-ikäistyviä vapaaehtoisia koulutukseen mukaan. Saappaan verkkotyössä vapaaehtoiseksi voi päästä jo 16-vuotiaana.
- Vapaaehtoiskoulutuksen perustana on Saappaan koulutusmateriaali. Materiaali on hyväksytty Saappaan ohjaajien yhteisessä työkokouksessa. Koulutus antaa valmiuksia nuorten kohtaamiseen, tukemiseen sekä henkisen ja fyysisen ensiavun antamiseen. Vapaaehtoinen on vaitiolovelvollinen.
- Toiminta perustuu jokamiehen oikeuksiin ja kansalaisvelvollisuuksiin. Ryhmä toimii luottamuksellisuuden ja avoimuuden periaatteilla.
Saappaan neuvottelukunta
Saappaan toimintaa kehittää ja ohjaa neuvottelukunta. Neuvottelukunnan tehtävänä on linjata Saappaan toimintaa, kehittää ja havainnoida sekä ennakoida Saappaan toimintaan vaikuttavia yhteiskunnallisten päätösten tai ilmiöiden vaikutuksia. Neuvottelukuntaan voidaan valita Saappaan toiminnasta vastaavia ohjaajia.
Toimintakausi on maksimissaan neljä vuotta. Neuvottelukunnassa on seitsemän jäsentä ja heidän varahenkilönsä. Puheenjohtajana toimii asiantuntija Kirkkohallituksesta. Sihteerinä ja esittelijänä toimii Lasten ja nuorten keskuksen ulkopuolisuuden ehkäisyn ja Saapas-toiminnan suunnittelija.
- Puheenjohtaja: Ville Kämäräinen, Kirkkohallitus
- Sihteeri: Ville Viljakainen, Lasten ja nuorten keskus
- Aura Karjalainen (2021-2024)
- Ilkka Göös (2022-2025)
- Tarja Vehkaoja (2022-2025)
- Hanna Kärsämä (2023-2026)
- Ritva Salopuro (2024-2025)
- Teemu Märri (2024-2027)
- Rose-Marie Virolainen (2024-2027)
- Varajäsenet: Mirkka Pellinen (2023-2026)