Lapsiin (alle 16v) kohdistuvat seksuaalirikokset
Lapseen kohdistuvaan yksittäiseen seksuaalirikokseen sovelletaan pääsääntöisesti vain yhtä rangaistussäännöstä. Laki määrittää lapseksi kaikki alle 16-vuotiaat.
Sukupuoliyhteyden käsittävät teot arvioidaan (törkeänä) lapsenraiskauksena, kun uhri on alle 16-vuotias.
Muut kuin sukupuoliyhteyden käsittävät seksuaaliset teot arvioidaan (törkeänä) seksuaalisena kajoamisena lapseen, kun uhri on alle 16-vuotias.
Joissain tapauksissa kyseessä saattaa olla lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, kun kyseessä on yli 12 -vuotias lapsi ja tapaukseen liittyy vakavuutta vähentäviä seikkoja, kuten seurustelusuhteessa tapahtunut suostumuksellinen kanssakäyminen, mutta seurustelusuhteen osapuolet ovat sen verran suurella ikäerolla, että tilanteeseen ei voida soveltaa rajoituspykälää.
Lapsenraiskaus
RL 20 luku 12 § Lapsenraiskaus:
Joka on sukupuoliyhteydessä 16 vuotta nuoremman lapsen kanssa, on tuomittava lapsenraiskauksesta vankeuteen vähintään kahdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.
Lapsenraiskauksesta tuomitaan myös se, joka on sukupuoliyhteydessä 16 mutta ei 18 vuotta täyttäneen lapsen kanssa, jos tekijä on lapsen vanhempi tai vanhempaan rinnastettavassa asemassa lapseen nähden.
Yritys on rangaistava.
RL 20 luku 13 § Törkeä lapsenraiskaus:
Jos lapsenraiskauksessa
käytetään tai uhataan käyttää vakavaa henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai aiheutetaan toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila,
rikoksen tekee useampi kuin yksi henkilö,
rikoksella aiheutetaan erityisen tuntuvaa henkistä tai ruumiillista kärsimystä,
rikos tehdään erityisen raa’alla, julmalla tai nöyryyttävällä tavalla,
kohteena on lapsi, jolle rikos lapsen iän tai kehitystason vuoksi on omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa tai
rikos on omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa lapselle hänen tekijää kohtaan tuntemansa erityisen luottamuksen tai muuten tekijästä erityisen riippuvaisen asemansa vuoksi
ja lapsenraiskaus on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä lapsenraiskauksesta vankeuteen vähintään neljäksi ja enintään kahdeksitoista vuodeksi.
Yritys on rangaistava.
Huomioita tästä lain kohdasta:
“Lähtökohtana on, että lapsi ei voi suostua seksuaaliseen tekoon aikuisen kanssa. Sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan lapsen kanssa on pääsääntöisesti laissa lapsenraiskaus, kun se aiemmin oli hyväksikäyttörikos.” ( https://oikeusministerio.fi/seksuaalirikoslaki)
Lapsenraiskaukseen voi syyllistyä periaatteessa kuka tahansa rikosoikeudellisen vastuuikärajan ylittänyt henkilö. Jos rikoksentekijäkin on verrattain nuori ja teon kohde lähellä 16 vuoden suojaikärajaa, voi joissain tapauksissa olla syytä arvioida, soveltuuko tekoon lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä koskeva säännös.
Kokonaan rankaisemattomia ovat rajoitussäännöksessä tarkoitetut nuorten keskinäiset sukupuoliyhteydet, joissa ei loukata toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.
Toisessa momentissa mainitulla vanhempaan rinnastettavalla asemalla tarkoitetaan esim. lasta säännöllisesti tapaavaa isä- tai äitipuolta tai lapsen vanhemman pitkäaikaista seurustelukumppania, vaikka hän ei asuisi lapsen kanssa samassa taloudessa.
Rangaistuksen määrittelyyn vaikuttavat lapsen ikä, lapsen taivuttelu, houkuttelu tai muu epäasiallinen vaikuttaminen tähän sukupuoliyhteyden aikaansaamiseksi.
Seksuaalinen kajoaminen lapseen
RL 20 luku 14 § Seksuaalinen kajoaminen lapseen:
Joka koskettelemalla tai muulla tavoin tekee 16 vuotta nuoremmalle lapselle muun kuin 12 §:ssä tarkoitetun seksuaalisen teon, joka on omiaan vahingoittamaan tämän kehitystä, tai saa tämän ryhtymään sellaiseen tekoon, on tuomittava seksuaalisesta kajoamisesta lapseen vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.
Seksuaalisesta kajoamisesta lapseen tuomitaan myös se, joka tekee 1 momentissa tarkoitetun teon 16 mutta ei 18 vuotta täyttäneelle lapselle, jos tekijä on lapsen vanhempi tai vanhempaan rinnastettavassa asemassa lapseen nähden.
Yritys on rangaistava.
RL 20 luku 15 § Törkeä seksuaalinen kajoaminen lapseen:
Jos seksuaalisessa kajoamisessa lapseen
- käytetään tai uhataan käyttää vakavaa henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa,
- rikoksentekijöiden lukumäärän tai muun syyn vuoksi rikoksella aiheutetaan erityisen tuntuvaa henkistä tai ruumiillista kärsimystä tai se tehdään erityisen nöyryyttävällä tavalla,
- kohteena on lapsi, jolle rikos lapsen iän tai kehitystason vuoksi on omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa tai
- rikos on omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa lapselle hänen tekijää kohtaan tuntemansa erityisen luottamuksen tai muuten tekijästä erityisen riippuvaisen asemansa vuoksi ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä seksuaalisesta kajoamisesta lapseen vankeuteen vähintään kahdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.
Huomioita tästä lain kohdasta:
Tunnusmerkistö täyttyy vaikka rikoksentekijän ja lapsen välillä ei olisi fyysistä läheisyyttä. Rikoksia voidaan tehdä myös esim. sellaisia teknisiä välineitä hyödyntäen, joiden avulla muodostuu kuvayhteys rikoksentekijän ja lapsen välille tai teksti- tai kuvapohjaisen viestinnän kautta, jossa yhteys osapuolten välillä ei ole reaaliaikainen.
Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö
RL 20 luku 16 § Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö:
Jos lapsenraiskaus tai seksuaalinen kajoaminen lapseen, ottaen huomioon lapsen ja tekijän ikä ja kypsyys, osapuolten suhde sekä muut teko-olosuhteet, on kokonaisuutena arvostellen rikoksen vakavuutta vähentävien seikkojen vallitessa tehty, rikoksentekijä on tuomittava lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.
Mitä 1 momentissa säädetään, ei sovelleta, jos teko on toteutettu 1 §:n 2 momentin 1–3 kohdassa tai 3 §:n 2 momentin 1–3 kohdassa tarkoitetulla tavalla.
Huomioita tästä lain kohdasta:
Tunnusmerkistö täysein erilainen kuin aiemmassa laissa lapsen seksuaalisessa hyväksikäytöstä.
Tämä lain kohta koskee lapsenraiskauksen ja seksuaalisen kajoamisen tunnusmerkistön täyttäviä tekoja sellaisissa olosuhteissa, joissa ne on perusteltua tuomita matalammalla rangaistusasteikolla ja vähemmän ankaralla rikosnimikkeellä.
Säännöstä ei tulisi soveltaa varsinkaan lapsenraiskauksen sijaan silloin, kun lapsi on enintään noin 12-vuotias.
Soveltuminen voi tulla arvioitavaksi esimerkiksi tapauksissa, joissa seksuaalisen teon kohteena oleva lapsi on iältään lähellä 16 vuoden suojaikärajaa eikä ole merkkejä lapsen vapaaehtoisuuden puuttumisesta, mutta rajoitussäännös ei vanhemman osapuolen iän tai kypsyyden vuoksi aivan sovellu.
Kyse voi olla esim. suhteesta, jonka osapuolet kokevat seurusteluksi.
Korvauksen tarjoaminen nuoreen kohdistuvasta seksuaalisesta teosta
RL 20 luku 9 § Korvauksen tarjoaminen nuoreen kohdistuvasta seksuaalisesta teosta:
Joka lupaamalla tai antamalla korvauksen saa 18 vuotta nuoremman henkilön ryhtymään sukupuoliyhteyteen tai muuhun seksuaaliseen tekoon, on tuomittava korvauksen tarjoamisesta nuoreen kohdistuvasta seksuaalisesta teosta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Korvauksen tarjoamisesta nuoreen kohdistuvasta seksuaalisesta teosta tuomitaan myös se, joka on osapuolena 18 vuotta nuoremman henkilön kanssa sukupuoliyhteydessä tai muussa seksuaalisessa teossa, joista toinen on luvannut tai antanut korvauksen.
Yritys on rangaistava.
Huomioita tästä lain kohdasta:
Koskee esim. “sokerideittailua”, jos vastikkeen saaja on alle 18-vuotias, sekä tilanteita, joissa nuoret pyytävät täysi-ikäistä hakemaan esimerkiksi päihteitä ja korvauksena tarjotaan tai pyydetään seksuaalista tekoa.
Rikoksen tunnusmerkistö täyttyy vaikka nuori itse “tarjoaisi palveluja”, sillä vastuu on aina aikuisella.
Lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin
RL 20 luku 18 § Lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin:
Joka ehdottaa tapaamista tai muuta kanssakäymistä lapsen kanssa siten, että ehdotuksen sisällöstä tai olosuhteista muuten ilmenee tekijän tarkoituksena olevan 19 §:n 1 momentissa tarkoitetulla tavalla valmistaa kuva tai kuvatallenne, jossa seksuaalisesti esitetään lasta, taikka kohdistaa lapseen jokin 12–16 §:ssä tarkoitettu rikos, on tuomittava lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi.
Jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin tuomitaan myös se, joka houkuttelee kahdeksaatoista vuotta nuoremman henkilön ryhtymään sukupuoliyhteyteen tai muuhun seksuaaliseen tekoon 9 §:ssä tarkoitetulla tavalla taikka esiintymään lasta seksuaalisesti esittävässä järjestetyssä esityksessä.
Edellä 2 momentissa tarkoitetun rikoksen yritys on rangaistava.
Huomioita tästä lain kohdasta:
Vaikeasti hahmotettava pykäläviidakko tarkoittaa lyhyesti, että lapsen tai nuoren houkuttelu mihin tahansa seksuaaliseen tekoon fyysisesti tai tekstien/kuvien kautta on kiellettyä, ja tällaisen yrittäminenkin on rangaistavaa.
Huomionarvoista: alle 18-vuotiaiden seurustelusuhteessa intiimien kuvien pyytäminen toiselta täyttää tämän rikoksen merkistön. (Lisäksi myös 21§ mainitun hallussapidon, jos tällaista kuvamateriaalia säilyttää itsellään.)
Lasta seksuaalisesti esittävän kuvan levittäminen:
RL 20 luku 19 § Lasta seksuaalisesti esittävän kuvan levittäminen:
Joka valmistaa, pitää kaupan tai vuokrattavana taikka muulla tavoin tarjoaa tai asettaa saataville, pitää saatavilla, vie maasta, tuo maahan tai Suomen kautta muuhun maahan taikka muuten levittää kuvan tai kuvatallenteen, jossa seksuaalisesti ja todellisuuspohjaisesti tai todenmukaisesti esitetään lasta, on tuomittava lasta seksuaalisesti esittävän kuvan levittämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.
Mitä 1 momentissa säädetään, ei sovelleta, jos mainitussa momentissa tarkoitetun kuvan tai kuvatallenteen valmistamista tai levittämistä on kuvan tai kuvatallenteen tiedonvälitystä palvelevan luonteen taikka ilmeisen taiteellisen arvon vuoksi pidettävä perusteltuna.
Tässä pykälässä lapsena pidetään kahdeksaatoista vuotta nuorempaa henkilöä sekä henkilöä, jonka ikää ei voida selvittää mutta jonka on perusteltua syytä olettaa olevan kahdeksaatoista vuotta nuorempi. Kuva tai kuvatallenne on 1 momentissa tarkoitetulla tavalla todellisuuspohjainen, jos se on valmistettu tilanteesta, jossa lasta on tosiasiallisesti esitetty seksuaalisesti, ja todenmukainen, jos se erehdyttävästi muistuttaa valokuvaamalla tai muulla vastaavalla menetelmällä valmistettua kuvaa tai kuvatallennetta tilanteesta, jossa lasta on esitetty seksuaalisesti.
Huomioita tästä lain kohdasta:
Nuorisotyön kentällä vastaan voi tulla esimerkiksi meemi tai muu vastaava someviesti, joka leviää nuorten kanavissa, jossa nuoren pää on liitetty johonkin seksuaalissävytteiseen kuvaan (vaikka siitä näkisi, että kuva on väärennös) kiusaamistarkoituksessa. Tai esimerkiksi saunan pukuhuoneissa tai vastaavissa olosuhteissa otetut kuvat, joita jaetaan leirin Whatsapp-ryhmissä tai muissa vastaavissa kanavissa yleensä myös kiusaamistarkoituksessa.
Törkeä lasta seksuaalisesti esittävän kuvan levittäminen
Rikoslaki 20 luku 20 § Törkeä lasta seksuaalisesti esittävän kuvan levittäminen:
Jos lasta seksuaalisesti esittävän kuvan levittämisessä
- lapsi on erityisen nuori,
- kuvassa esitetään myös lapseen kohdistuvaa vakavaa väkivaltaa tai lapsen kohtelua erityisen nöyryyttävästi,
- rikos tehdään erityisen suunnitelmallisesti tai
- rikos tehdään osana 6 luvun 5 §:n 2 momentissa tarkoitetun järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa
ja rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä lasta seksuaalisesti esittävän kuvan levittämisestä vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.
Lasta seksuaalisesti esittävän kuvan hallussapito
Rikoslaki 20 luku 21 § Lasta seksuaalisesti esittävän kuvan hallussapito:
Joka
1) oikeudettomasti pitää hallussaan kuvaa tai kuvatallennetta, jossa 19 §:ssä tarkoitetulla tavalla esitetään seksuaalisesti lasta, tai
2) maksua vastaan tai muuten sopimalla taikka muuten tarkoituksenaan kyseiseen materiaaliin pääsyn hankkiminen hankkii pääsyn 1 kohdassa tarkoitettuun kuvaan tai kuvatallenteeseen niin, että se on hänen käytettävissään tietokoneen tai muun teknisen laitteen välityksellä ilman laitteelle tallentumista,
on tuomittava lasta seksuaalisesti esittävän kuvan hallussapidosta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Mitä 19 §:n 4 momentissa säädetään, sovelletaan myös tässä pykälässä tarkoitettuihin tekoihin.
Huomioita tästä lain kohdasta:
Nuorisotyössä huomioitavia esimerkkitilanteita:
Joku lähettää 19§ esimerkissä olevan kuvan toiselle nuorelle tai keskusteluryhmään, eikä vastaanottaja poista sitä laitteeltaan tai keskustelusta. Joku toinen pyytää toista lähettämään tällaisen näkemänsä kuvan itselleen.
Pyytämättä lähetetyt intiimit kuvat toisilta nuorilta.
Tällaisen kuvan saadessaan, tulee siitä ilmoittaa poliisille ja sen jälkeen poistaa kuva omilta laitteiltaan noudattaen poliisin ohjeita.
Lasta seksuaalisesti esittävän esityksen seuraaminen
Rikoslaki 20 luku 22 § Lasta seksuaalisesti esittävän esityksen seuraaminen:
Joka seuraa järjestettyä esitystä, jossa lapsi esiintyy seksuaalisesti, on tuomittava lasta seksuaalisesti esittävän esityksen seuraamisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Tässä pykälässä lapsena pidetään kahdeksaatoista vuotta nuorempaa henkilöä sekä henkilöä, jonka ikää ei voida selvittää mutta jonka on perusteltua syytä olettaa olevan kahdeksaatoista vuotta nuorempi.
Yritys on rangaistava.
17 § (723/2022) Rajoitussäännös
Lapsenraiskauksena, seksuaalisena kajoamisena lapseen tai lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä ei pidetä tekoa, joka ei loukkaa kohteen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja jonka osapuolten iässä sekä kypsyydessä ei ole suurta eroa.
Huomioita tästä lain kohdasta:
Tarkoitus ei ole muuttaa periaatetta, jonka mukaan 16-vuoden suojaikärajaa lähellä olevien nuorten keskinäiset sukupuoliyhteydet ja muut seksuaaliset teot ovat rankaisemattomia silloin, kun teot eivät loukkaa toisen itsemääräämisoikeutta.
Rajoitussäännös ei tule sovellettavaksi, jos tekijä loukkaa uhrin seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Ei siis tarvitse arvioida ikä- ja kypsyyseroa lainkaan.
Yli 16v kohdistuvat seksuaalirikokset
RL 20 luku 1 § Raiskaus:
Joka on sukupuoliyhteydessä sellaisen henkilön kanssa, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti, on tuomittava raiskauksesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi.
Henkilön osallistumista sukupuoliyhteyteen ei ole pidettävä vapaaehtoisena, jos:
1) hän ei ole sanallisesti, käytöksellään tai muulla tavalla ilmaissut osallistuvansa siihen vapaaehtoisesti;
2) hänet on pakotettu sukupuoliyhteyteen käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkauksella; tai
3) hän ei ole voinut muodostaa tai ilmaista tahtoaan tiedottomuutensa, sairautensa, vammaisuutensa, pelkotilansa, voimakkaan päihtymistilansa, heikentyneen tajunnantilansa, tilanteen äkillisyyden, erityisen valta-aseman vakavan väärinkäytön tai muun näihin rinnastettavan syyn vuoksi.
Yritys on rangaistava.
Huomioita tästä lain kohdasta:
Henkilön osallistumista sukupuoliyhteyteen voidaan pitää vapaaehtoisena, kun hän on osallistunut siihen omasta valinnastaan, joka hänellä on ollut riittävä kyky ja vapaus tehdä (valinnanvapaus).
Raiskaus: 2 mom. 1) Vapaaehtoisuuden puuttuminen
Henkilön on ilmaistava olevansa vapaaehtoinen sukupuoliyhteyteen.
Vammaisuus ja sairaus = sulkee pois henkilön mahdollisuuden muodostaa tai ilmaista sukupuoliyhteyttä koskevan tahtonsa.
Tämä kohta tulee huomioida, kun mietitään leirillä esimerkiksi tilannetta, jossa 18 vuotta täyttänyt yövalvoja on ihastunut 16 vuotta täyttäneeseen isoseen. ↓
Erityisen valta-aseman vakava väärinkäyttö = yhdellä osapuolella on toiseen nähden henkinen yliote taikka valta vaikuttaa tämän etuun tai asemaan.
Edellytyksenä ei ole enää, että tekijä hyväksikäyttää toisen säännöksessä tarkoitettua heikompaa asemaa.
Tunnusmerkistö täyttyy yleensä jo sillä, että henkilö on tahallisuusedellytyksen täyttävällä tavalla käsittänyt 3 kohdassa tarkoitetun olosuhteen ja on tästä huolimatta toisen kanssa sukupuoliyhteydessä.
Seksuaalinen kajoaminen
RL 20 luku 3 § Seksuaalinen kajoaminen:
Joka koskettelemalla tai muulla tavoin tekee muun kuin 1 §:ssä tarkoitetun seksuaalisen teon sellaiselle henkilölle, joka ei osallistu siihen vapaaehtoisesti, tai saa tämän ryhtymään sellaiseen tekoon, ja teko olennaisesti loukkaa tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta, on tuomittava seksuaalisesta kajoamisesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.
Seksuaalinen hyväksikäyttö
RL 20 luku 5 § Seksuaalinen hyväksikäyttö:
Joka asemaansa hyväksikäyttäen saa osallistumaan sukupuoliyhteyteen tai ryhtymään muuhun seksuaalista itsemääräämisoikeutta olennaisesti loukkaavaan seksuaaliseen tekoon
1) 18 vuotta nuoremman henkilön, joka on koulussa, laitoksessa, työsuhteessa tai vapaa-ajan toiminnassa hänen määräysvaltansa tai valvontansa alainen taikka muussa niihin rinnastettavassa alisteisessa suhteessa häneen,
2) 18 vuotta nuoremman henkilön, jonka kyky itsenäisesti päättää seksuaalisesta käyttäytymisestään on hänen kypsymättömyytensä sekä osapuolten ikäeron vuoksi olennaisesti heikompi kuin tekijällä,
3) henkilön, joka on hoidettavana sairaalassa tai muussa laitoksessa ja jonka mahdollisuus muodostaa tai ilmaista tahtoaan on sairauden, vammaisuuden tai muun heikkoudentilan vuoksi heikentynyt, tai
4) henkilön, jonka mahdollisuus muodostaa tai ilmaista tahtoaan on heikentynyt toisen henkilön erityisen valta-aseman väärinkäytön vuoksi,
on tuomittava, jollei teosta muualla tässä luvussa säädetä yhtä ankaraa tai ankarampaa rangaistusta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.
Yritys on rangaistava.
Huomioita tästä lain kohdasta:
Koskee tekoja, joissa tekijä saa asemaansa hyväksikäyttäen erityisessä heikommassa tai haavoittuvassa asemassa olevan henkilön osallistumaan sukupuoliyhteyteen tai seksuaalista itsemääräämisoikeutta olennaisesti loukkaavaan seksuaaliseen tekoon.
Soveltamisalaan kuuluvat sukupuoliyhteydet ja seksuaaliset teot, joihin teon kohteena oleva henkilö on ilmaissut osallistuvansa vapaaehtoisesti ja tämän valinnanmahdollisuus on ollut heikentynyt vähemmässä määrin kuin raiskausta koskevassa 1 §:n 2 momentin 3 kohdassa tai seksuaalista kajoamista koskevassa 3 §:n 2 momentin 3 kohdassa.
Se, onko kysymys raiskauksesta tai seksuaalista kajoamisesta vai seksuaalisesta hyväksikäytöstä, määrittyy rajatapauksissa erityisesti sen perusteella, kuinka heikossa asemassa teon kohde oli.
Myös muut kuin teot, joissa tekijä fyysisesti koskee teon kohteeseen.
Tunnusmerkistö edellyttää, että seksuaalinen teko on sellainen, joka loukkaa kohteen seksuaalista itsemääräämisoikeutta olennaisesti.
Vähäisemmät seksuaaliset teot arvioidaan seksuaalisena ahdisteluna.
Ei edellytetä enää taivuttamista.
Tunnusmerkistö täyttyy myös tekijän muunlaisella aktiivisella toiminnalla, jolla hän saa asemaansa hyväksikäyttäen taivuteltua heikomman osapuolen sukupuoliyhteyteen tai seksuaaliseen tekoon.
Aseman hyväksikäyttämisellä tarkoitetaan sitä, että henkilö väärinkäyttää asemansa tuomaa mahdollisuutta vaikuttaa heikommassa tai alisteisessa asemassa olevan päätökseen seksuaaliseen tekoon ryhtymisestä.
Seksuaalinen hyväksikäyttö: 1 momentin 1-kohta
Kysymys 18 vuotta nuorempaan, yli 16-vuotiaaseen henkilöön kohdistuvasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Tarkoituksena suojata koulussa, laitoksessa, työsuhteessa tai vapaa-ajan toiminnassa olevia taikka muuten alisteisessa asemassa olevia nuoria auktoriteettiasemassa olevien henkilöiden seksuaaliselta hyväksikäytöltä.
Edellytyksenä, että nuori on näissä tilanteissa joko tekijän määräysvallan tai valvonnan alainen taikka että hän on muussa niihin rinnastettavassa alisteisessa asemassa tekijään nähden.
Voimakasta määräysvalta- ja valvontasuhdetta edustaa esim. vangin asema vankilan henkilöstöön nähden.
Säännös soveltuu myös huomattavasti löyhemmän valvontasuhteen hyväksikäyttöön.
Opettajan aseman hyväksikäyttäminen koulussa.
Valmentajan tai ohjaajan asema harrastustoiminnassa.
Esimiehen asema työsuhteessa tai työharjoittelussa.
Soveltuu myös vapaaehtoisesti laitoksessa olevan henkilön hyväksikäyttöön.
Ei välttämätöntä, että laitoksen toiminta perustuu lainsäädäntöön.
Myös yksityisten ylläpitämissä laitoksissa voi esiintyä sellaisia alisteisia suhteita, joita säännöksessä tarkoitetaan.
Soveltuu myös muussa laitosolosuhteisiin rinnastettavassa alisteisessa asemassa oleviin nuoriin kohdistuvaan seksuaaliseen hyväksikäyttöön.
Esim. leiriolosuhteissa suhteessa leirin toiminnasta huolehtiviin aikuisiin (ohjaajiin, yövahteihin tai keittäjiin).
Soveltuu myös vapaa-ajan toimintaan, kuten:
Taide-, liikunta-, käsityö- ja urheiluharrastukset
Järjestötoiminta
Kielenopetus
Muu vastaava harrastus-, kerho-, kurssi- tai vapaaehtoistoimintaa
Seksuaalinen hyväksikäyttö: 1 mom. 2-kohta
Kysymys hyväksikäytöstä tilanteissa, joissa nuorella on heikommat lähtökohdat päättää seksuaaliseen kanssakäymiseen ryhtymisestä kuin vanhemmalla ja kypsemmällä osapuolella.
Osapuolten välinen suhde voi perustua esim. tuttavuuteen, ystävyyteen tai muuhun sellaiseen seikkaan.
Rangaistavuuden edellytyksenä, että nuoren kyky itsenäisesti päättää seksuaalisesta käyttäytymisestään on hänen kypsymättömyytensä sekä osapuolten ikäeron vuoksi olennaisesti heikompi kuin tekijän kyky.
Kypsymättömämpi ja nuorempi osapuoli voi olla heikommassa tai alisteisessa asemassa eikä sen vuoksi voi tasavertaisesti päättää osallistumisestaan seksuaaliseen kanssakäymiseen.
Seksuaalisen itsemääräämisoikeuden olennainen loukkaaminen perustuu siihen, että tekijä käyttää vahvempaa asemaansa hyväkseen tällaisen nuoren saamiseksi ryhtymään seksuaaliseen tekoon.
Kyky itsenäisiin päätöksiin edellyttää henkistä kypsyneisyyttä ja ymmärrystä seksuaalisen kanssakäymisen vaikutuksista.
Tarkoitus ei ole rajoittaa nuorten keskinäisiä tai kaikkia nuorten ja heitä vanhempien henkilöiden välisiä seksuaalisuhteita.
Ei myöskään sellaisia, joissa vanhempi henkilö on kypsempi ja vahvemmassa asemassa, jos nuorella on kuitenkin riittävän tasavertainen kyky ja vapaus päättää itse osallistumisestaan seksuaaliseen tekoon.
Ikäerolla on merkitystä arvioitaessa osapuolten kypsyyseroa.
Käytännössä enemmän kuin noin 5 vuoden ikäero, ellei kypsyydessä ole muuten selvää epäsuhtaa.
Seksuaalinen hyväksikäyttö: 1 mom. 4-kohta
Valta-aseman perustetta ei ole rajattu, mutta valta-aseman tulee olla merkitykseltään erityisen suuri.
Työsuhteisiin, taloudellisiin valtasuhteisiin, henkiseen auktoriteettiin ja muuhun henkiseen valta-asemaan sekä käytännön avun tarpeeseen perustuvat valtasuhteet, joissa toinen osapuoli on heikommassa tai alisteisessa asemassa.
Henkisessä valta-asemassa seksuaalisen hyväksikäytön tunnusmerkistön täyttää heikommassa asemassa olevan saaminen seksuaaliseen tekoon henkisellä yliotteella käyttämällä hyväkseen tämän puutteellista harkintakykyä.
Voi liittyä esim.
hoito- tai terapiasuhteeseen.
voimakkaan uskonnollisen tai muun vakaumuksen aiheuttamaan riippuvuuteen.
Rangaistavuus edellyttää, että erityistä valta-asemaa käytetään väärin.
Sukupuoliyhteyteen tai seksuaaliseen tekoon saamisessa puututaan valtasuhteen perusteena olevaan seikkaan tai muuten käytetään väärin valta-aseman tuomaa vaikutusmahdollisuutta.
Työsuhteeseen perustuvissa erityisissä valta-asemissa esim. viittaaminen työsuhteen jatkuvuuden vaarantumiseen, jos toinen ei suostu sukupuoliyhteyteen, on yleensä vakavampaa kuin vihjaaminen johonkin työsuhteen kannalta vähäisempään muutokseen, kuten siirtämiseen huonompaan työvuoroon.
Jälkimmäisissä tilanteissa toisen valinnanmahdollisuuden rajoittuminen voi olla vähäisempää ja tekoa arvioitaisiin seksuaalisena hyväksikäyttönä.
Voi kuitenkin olla syytä arvioida väärinkäytön kohteena olevaa etua laajemmin myös väärinkäytön muut vaikutukset heikomman osapuolen kannalta.
Tunnusmerkistö voi täyttyä, vaikka väärinkäytön kohteena olevan henkilön suhtautuminen seksuaaliseen tekoon osallistumiseen olisi teon hetkellä myönteinen.
Seksuaalinen ahdistelu
RL 20 luku 6 § Seksuaalinen ahdistelu:
Joka
1) koskettelemalla tai
2) kosketteluun voimakkuutensa tai toistuvuutensa vuoksi vakavuudeltaan rinnastettavalla tavalla sanallisesti, lähettämällä tai esittämällä viestin tai kuvan, ottamalla kuvan tai itseään paljastamalla, taikka muulla vastaavalla tavalla
tekee toiselle seksuaalisen teon, joka on omiaan loukkaamaan tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta, on tuomittava, jollei teosta muualla tässä luvussa säädetä rangaistusta, seksuaalisesta ahdistelusta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.
Huomioita tästä lain kohdasta:
Seksuaalisella ahdistelulla ei välttämättä tavoitella tekijän kiihottumista.
Tavoite voi olla aivan toisenlainen, kuten vallan tavoittelu teon kohteeseen tai muihin nähden taikka kohteen halventaminen tai nöyryyttäminen.
Kyse siitä, että teon kohde joutuu fyysisesti tai muulla tavoin mukaan tekijän seksuaalisesti olennaisen toiminnan kohteeksi tahdostaan riippumatta.
Ns. abstrakti vaarantamisrikos eli arviointi kohdistuu siihen, onko kyseessä seksuaalinen teko, joka teon olosuhteet huomioon ottaen tyypillisesti loukkaa toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.
Kun tämä edellytys täyttyy, vapaaehtoisuuden puuttumista ei ole tarpeen erikseen arvioida.
Tunnusmerkistö on tietyssä mielessä avoin: koskee myös muita kosketteluun vakavuudeltaan rinnastettavia tekoja.
Edellytyksenä kuitenkin, että teko rinnastuu voimakkuutensa tai toistuvuutensa vuoksi vakavuudeltaan kosketteluun.
Soveltamisalan ulkopuolelle jää vähäisemmät seksuaaliset teot sekä sellaiset teot, joiden seksuaalisuus tai seksuaalista itsemääräämisoikeutta tyypillisesti loukkaava luonne on hyvin tulkinnanvaraista.
”Koskettelulla” edellytetään tiettyä intensiivisyyttä: sivelyä, puristelua, taputtelua, toisen suutelemista.
Pelkkää halaamista ei yleensä voi pitää sillä tavalla seksuaalisena, että se täyttäisi tunnusmerkistön.
Kohteena ruumiinosa, jota on tavanomaista pitää seksuaalisesti merkityksellisinä:
rinnat, sukuelin, takapuoli, kaula tai reidet.
Koskettelua käsittävä teko voi myös muuhun ruumiinosaan kohdistuvana olla seksuaalinen, jos siihen liittyy sanallista tai muuta seksuaalista toimintaa.
Esimerkiksi käsivarren siveleminen sanallisen seksuaalisen vihjailun yhteydessä.
– Muut tekotavat → Tekotavat voidaan katsoa vakavuudeltaan kosketteluun rinnastuviksi voimakkuuden (intensiivisyyden) tai toistuvuuden perusteella.
– Seksuaaliset teot on katsottava voimakkuudeltaan kosketteluun vakavuudeltaan rinnastettaviksi mm. silloin, kun niitä voidaan pitää kohdettaan halventavina tai nöyryyttävinä tai muuten hänelle kärsimystä tai ahdistusta aiheuttavina.
Halventavuus voi seurata esim. kuvan, eleen tai sanallisen ilmaisun sisällöstä.
Esim. seksuaaliseen kanssakäymiseen ehdottelu voi olla joissain tilanteissa nöyryyttävä sen vuoksi, että se tehdään muiden ihmisten edessä.
Kärsimystä tai ahdistusta voi aiheuttaa vähäisempikin seksuaalinen teko, jos se jatkuu, toistuu tai tehdään muuten voimakkaasti.
Sanalliset teot → Seuraaminen sukupuoliyhteyttä ehdotellen.
Esim. työyhteisössä tapahtuva taivuttelu sukupuoliyhteyteen.
Yleisellä paikalla ehdottelu sukupuoliyhteyteen ryhtymisestä maksua vastaan.
Perusteeton kysely toisen seksuaalielämästä esim. sellaisen henkilön tekemänä, jonka virka- tai työtehtäviin se ei kuulu.
Henkilön ulkoisten ominaisuuksien, erityisesti seksuaalisesti merkityksellisten ruumiinosien kommentointi esim. julkisella paikalla.
Viestit ja kuvat → Seksuaalisesti räikeän sanallisen viestin lähettäminen.
Ainakin toistuvana myös vähemmän räikeästi vihjaileva seksuaaliseen kanssa-käymiseen ehdottaminen viestejä lähettämällä.
Seksuaalisten video- ja äänitallenteiden lähettäminen tai esittäminen.
Sukuelintä esittävä voimakkaasti seksuaalinen kuva.
Muut vastaavat tavat → Riisuutuvien tai alastomien henkilöiden epäasiallinen katseleminen yhteisessä pukeutumis- tai peseytymistilassa.
Toisen riisuutumisen seuraaminen salaa ovenraosta.
Toisen hameen tai paidan helman nostaminen tai vetoketjun avaaminen tai muu vastaava seksuaalinen koskettelu vaatteisiin.
Epäonnistunut yritys suudella toista väkisin.
Itsensäpaljastaminen, jos kohdistuu tiettyyn henkilöön.
Teko on kuitenkin tavallisesti lyhytkestoinen, eikä se yleensä täyttäisi loukkauksen olennaisuuden vaatimusta.
Yleisellä paikalla tehtynä teko voi tulla arvioitavaksi myös sukupuolisiveellisyyden julkisena loukkaamisena.
Se, mikä on omiaan loukkaamaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta, vaihtelee huomattavasti ainakin sillä perusteella, mitkä ovat teko-olosuhteet ja millainen on tekijän ja teon kohteen välinen suhde.
Olosuhteita sekä tekijän ja teon kohteen suhdetta voidaan ajatella jatkumona.
Teko on varsin matalalla kynnyksellä omiaan loukkaamaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta, jos sen tekee esim. kadulla uhrille täysin tuntematon henkilö.
Samoin voidaan arvioida tekoa, jossa käytetään luottamusta väärin, kuten esim. liikennevälineen kuljettajan ja asiakkaan välisessä asiakassuhteessa.
Jatkumon toisessa päässä on tekijän ja teon kohteen välinen vakiintunut parisuhde.
Sellaisessa ei koskettelemisen, seksuaalisten viestien lähettämisen tai vastaavan toiminnan voida ainakaan yleensä katsoa olevan omiaan loukkaamaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta.
Jatkumon eri kohdille sijoittuisivat sitten muut teko-olosuhteet sekä tekijän ja teon kohteen väliset suhteet, kuten seurustelutilanteet, vanhojen tuttavien väliset tapaamiset, satunnaiset tuttavuudet
Seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen
RL 20 luku 7 § Seksuaalisen kuvan luvaton levittäminen:
Joka oikeudettomasti esittää tai levittää toista seksuaalisesti esittävän todellisuuspohjaisen tai todenmukaisen kuvan tai kuvatallenteen siten, että teko loukkaa olennaisesti tämän seksuaalista itsemääräämisoikeutta, on tuomittava seksuaalisen kuvan luvattomasta levittämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
Kuva tai kuvatallenne on 1 momentissa tarkoitetulla tavalla todellisuuspohjainen, jos se on valmistettu tilanteesta, jossa henkilö tosiasiallisesti esiintyy 1 momentissa tarkoitetussa kuvassa tai kuvatallenteessa, ja todenmukainen, jos se erehdyttävästi muistuttaa valokuvaamalla tai muulla vastaavalla menetelmällä valmistettua kuvaa tai kuvatallennetta tilanteesta, jossa henkilö tosiasiallisesti esiintyy 1 momentissa tarkoitetulla tavalla.
Huomioita tästä lain kohdasta:
Voi tulla kysymykseen omana rikoksenaan, vaikka kuvanottotilanteeseen ei liittyisi rikosta.
Teon rangaistavuuteen ei lähtökohtaisesti vaikuta se, esiintyykö kuvassa myös kuvan esittäjä ja levittäjä.
Rangaistavuus ei riipu siitä, esiintyykö henkilö kuvassa vapaaehtoisesti vai oliko kuva valmistettu ilman hänen lupaansa.
Yhdenkin kuvan esittäminen tai kuvatiedoston levittäminen voi riittää.
Koskee esittämistä tai levittämistä luvatta yhdelle ihmiselle, suljetulle ryhmälle, lukuisille valituille vastaanottajille sekä esittämistä tai levittämistä avoimessa internetissä tai muuten lukuisten ihmisten saataville.
Kuva = myös video
Kuvatallenne = tiedosto, filmi tai muu alusta, jolta kuva voidaan toistaa
Esittäminen = kuvan näyttäminen toiselle siten, ettei tämä saa kuvaa haltuunsa
esim. tietokoneen tai matkapuhelimen näytöltä tai paperitulosteelta
Levittäminen = kuvan tai kuvatallenteen luovuttaminen toiselle siten, että tämä saa sen haltuunsa
Kuvan seksuaalisuus määritellään yleisten käsitysten mukaisesti kuvan antaman kokonaisvaikutelman perusteella.
Seksuaalisuus voi johtua alastomuudesta, vähäpukeisuudesta, siinä esiintyvän voimakkaan seksuaalisesta toiminnasta.
Pelkkä alastomuus ei kaikissa tapauksissa tee kuvasta seksuaalista sellaisenaan, mutta kuva voi esittämis- tai levittämistavan tai muun yhteytensä vuoksi esittää siinä olevaa seksuaalisesti.
Kuvaa pidetään henkilöä esittävänä, jos hän on kuvasta tunnistettavissa.
Vaikka kuva ei alun perin esittäisi toista seksuaalisesti (esim. kuva alastomasta henkilöstä saunomassa), voi kuvan levittämisen olosuhteet tehdä siitä seksuaalisen ja seksuaalista itsemääräämisoikeutta olennaisesti loukkaavan, esim. jos kuva laitetaan pornografiaa sisältävälle internetsivustolle.
Seksuaalisen kuvan valmistaminen toisesta salaa tai muuten ilman tämän vapaaehtoisuutta, arvioidaan kuvan sisällöstä ja olosuhteista riippuen seksuaalisena kajoamisena tai seksuaalisena ahdisteluna.
Kuvan valmistaja ja levittäjä, joka syyllistyy teoillaan sekä seksuaaliseen ahdisteluun tai seksuaaliseen kajoamiseen että seksuaalisen kuvan luvattomaan levittämiseen, voidaan tuomita molemmista rikoksista.