Seurakuntien kokoava toiminta käynnistyy ja syksyn koronatilanne on vielä epävarma. Tässä artikkelissa kaksi erikokoista seurakuntaa kertovat, kuinka heillä toimitaan viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Vinkit on koonnut ja haastattelut toteuttanut Lastenkirkon Anita. Tätä artikkelia päivitetään ohjeistusten tarkentuessa.
Sosiaalisessa mediassa on herännyt keskustelua siitä, mitä pitää ottaa huomioon kokoontuvan toiminnan käynnistyessä. Vaikka koronatilanne on Suomessa kohtuullisen hyvä, leijuu huoli ilmassa. Lapset saattavat miettiä asiaa paljonkin. Vaikka tautia ei paikkakunnalla olisikaan, turvatoimenpiteet luovat turvallisuuden tunnetta sekä työntekijöille, että lapsille. Käsihygieniasta huolehtimalla vältetään myös kurja norovirus.
Käytännöt seurakunnittain voivat vaihdella paljonkin kirkkoherrojen päätösten mukaan. Seuraavassa on esitetty koronatoimenpiteet yhden melko pienen ja toisen varsin suuren seurakunnan näkökulmasta.
Viitasaarella jokainen lapsi saa oman askartelulaatikon
Sari Toikkanen Viitasaaren seurakunnasta kertoo, että seurakunnalla on kaksi kerhotilaa, joista toisessa kokoontuu koronan myötä vain päiväkerhoja ja toisessa perhekerhoja. Näin kerhotilan leluja käyttävät viikoittain vain samat lapset. Tila tuuletetaan ja siivotaan hyvin päivän päätteeksi ja seuraava ryhmä tuleekin vasta seuraavana päivänä. Vanhemmat tuovat lapset sisälle ja hakevat kerhosta, koska yhden ohjaajan voimin ei ole mahdollista järjestää sitä, että lapset tuotaisiin vain ulos.
Kaikkia leluja ei pystytä joka viikko erikseen pesemään. Jokainen lapsi saa itselleen oman laatikon, jossa on kynät, liima ja sakset koko kerhokauden ajaksi vain hänen käyttöönsä (kuvassa). Käsien pesuun ja aivastamiseen liittyvät ohjeet ovat esillä ja niiden noudattamisesta pidetään kiinni.
Kirkon lasten paikka on ollut käytössä normaalisti. Sunnuntain jumalanpalveluksessa käy vain muutamia lapsia ja siksi lasten paikan käyttöä ei ole rajattu. Perheiden suosimaan Majataloiltaan tehdään lapsille henkilökohtaiset puuhapussit ja perhemessuissa on muuta toimintaa niin, ettei lastan paikkaa tarvita. Syksyn muut tapahtumat on suunniteltu niin, että osallistujia on sisätiloissa kerralla korkeintaan 50. Käytössä on mahdollisimman suuret tilat ja hyvällä säällä ollaan ulkona. Näin toimitaan, vaikka Viitasaarella ei ole todettu vielä yhtään korontapausta.
Malmilla järjestetään kerhoihin pienryhmiä
Johanna Laurinen luotsaa Helsingin suurimman seurakunnan, Malmin, varhaiskasvatusta. Seurakunnalla on 12 työntekijää varhaiskasvatuksessa ja kahdeksan kirkkoa / seurakuntataloa kokoontuvaa toimintaa varten. Ajankohtaista on seurata THL:n, koulujen ja Helsingin kaupungin ohjeistuksia ja tulkita niitä seurakunnan toiminnan näkökulmasta.
Iltapäiväkerhoihin tulee lapsia eri kouluista, joten he saavat väistämättä kerhossa uusia kontakteja päiväänsä. Johanna kertoo, että kerhoihin muodostetaan noin kymmenen lapsen pienryhmiä ja toimitaan mahdollisimman paljon ulkona. Lähikontaktien määrää hillitään sillä, että vanhemmat eivät hae lapsia sisätiloista. Myös seurakunnan työntekijöitä on kehotettu pysyttelemään poissa kerhotiloissa.
Käsihygieniasta huolehtiminen on Malmilla pääasiallinen koronan ehkäisykeino. Askartelutilaan mennessä ja sieltä poistuessa pestään kädet. Lapsille ei ole mahdollista hankkia omia materiaalilaatikoita. Samoin kirkkojen lastanpaikossa luotetaan siivouksen voimaan. Suntiot siivoavat paikan kunkin ryhmän käynnin jälkeen. Lelut ja muut tavarat ovat toistaiseksi paikoillaan kuten ennenkin. Ohjaajien kanssa on keskusteltu siitä, että lasten on saatava tarvitsemaansa välittävää läheisyyttä koronasta huolimatta.
Tällä hetkellä varaudutaan siihen, että ohjeistukset voivat muuttua. Tulevien viikkojen kokouksissa pohditaan tilannetta lisää. Kussakin seurakunnassa kirkkoherra päättää, miten toimitaan. Lapsista huolehtimisen lisäksi on tärkeää luoda työntekijöille turvallinen työympäristö.
Oireettomuuden periaatteesta on tärkeä huolehtia
THL:n asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi kommentoi, että on hyvin ymmärrettävää, että käytännöt vaihtelevat seurakunnittain paljonkin.
– Kaikkein tärkeintä on huolehtia siitä ettei paikalle tulla oireisena, eivätkä välineet kulkeudu ”suusta suuhun”.
Sarvikivi kertoo, että olisi suositeltavaa, että ohjaajat työskentelisivät vain yhdessä toimipisteessä tai lapsiryhmässä päivän aikana. Suosituksen ideana on ihmisten välisten kontaktien pitäminen mahdollisimman vähäisenä.
Kirkkotilan lasten paikassa on usein yhteisiä leluja kirkkoon tuleville lapsille. Sarvikivi muistuttaa, että lasten paikkaankin olisi syytä tulla vain oireettomana ja jos perheet eivät ole kontaktissa toisiinsa muutoin kuin lelujen välityksellä, on riski pieni.
Entä kuinka usein ja miten lelut pitää pestä?
– Suositus on ”säännöllisesti”, ihanteellisessa tapauksessa aina käytön jälkeen. Pinnat tulee pyyhkiä. Kannattaa harkita sellaisten lelujen poistamista, joiden puhdistaminen on hankalaa.
Ohjaajien ja lasten ei suositella käytettävän kasvomaskeja. Sarvikivi muistuttaa myös ohjeen mukaisesta käsien pesusta: kädet pitäisi pestä aina kun tullaan paikalle, ennen ruokailua ja yskimisen tai aivastamisen jälkeen, sekä silloin kun kädet ovat näkyvästi likaiset.
Myös kuorotoiminnassa pitäisi huolehtia oireettomuuden periaatteesta ja hygieniaohjeista yhtä lailla kuin muussa toiminnassa. Jos mahdollista, kannattaa laulaessa säilyttää 1–2 metrin etäisyys vieruskaveriin.
Vinkkejä koronan ehkäisyyn:
- Huolehdi, ettei ryhmään tulla, jos on flunssan oireita ja varaudu siihen, että tarvitaan ohjaaja viemään oirehtiva lapsi erilleen.
- Luo turvallisuuden tunnetta.
- Laita käsidesiä tarjolle ja huolehdi, että wc:ssä on saippuaa ja paperia käsien kuivaamiseen.
- Muistuta aivastamisesta nenäliinaan tai hihaan.
- Jos mahdollista, kokoontukaa ulkona. Rastiradaksi voi rakentaa vaikkapa kouluun lähtevien siunaamisen.
- Pidä kaikki pinnat puhtaina ja tuuleta hyvin.
- Käyttäkää mahdollisuuksien mukaan muskareissa ja muissakin kokoontumisissa omia soitin- ja tarvikepusseja.
- Laita kirkon lastenpaikkaan tarjolle jotain, minkä lapsi voi ottaa itselle, kuten Lastenkirkko-lehtiä tai puuhasivuja. Lelujen määrää kannattaa vähentää niin, että lelut voi pestä ryhmän jälkeen.
- Toimipisteestä toiseen siirtymistä tulisi välttää.
Hyödyllisiä linkkejä
- Opetus- ja kulttuuriministeriön päivitetyt suositukset varhaiskasvatukseen, kouluille, oppilaitoksille ja korkeakouluille koronaviruksen ehkäisemiseksi
- Opetustoimi, kansainväliset ohjelmat ja koronavirus (Opetushallitus)
- Varhaiskasvatuksen järjestäminen uudella toimintakaudella 25.6.2020 alkaen (Opetushallitus)
- Ajankohtaista koronaviruksesta: Lapset ja koronavirus (THL)
- Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohje opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana (OKM ja THL)
- Lapset puhuvat koronasta, mitä aikuinen voi tehdä? (MLL)
- Ohjeita lapsiin, nuoriin ja perheisiin liittyen koronavirustilanteessa (THL)
- THLn ohjeet kouluille ja varhaiskasvatukseen, YLEn uutinen