Niin still- kuin videokuvalla on olennaista kertoa tarinaa ja kuvat tunnetta. Ne kiinnostavat.
Tarina on se mikä saa katsojan kiinnostumaan ja innostumaan tuotoksestasi. Millaista tarinaa sinä haluaisit kertoa oman ryhmäsi kanssa. Jo yksittäistä ruutua kuvatessa kannattaa miettiä, mitä kuvalla haluaa kertoa. Onko se vain sekunnin murto-osa todellisuudesta? Haluatko vaikuttaa kuvalla?
Tarina myös määrittelee kuvan tai videon tyyliä. Onko kysymys uutiskuvasta vai taidevideosta?
Kun kuvaamme ryhmässä, suunnittelun merkitys kasvaa. Ryhmän jokaisella jäsenellä tulee olla suunnittelu ja toteutusvaiheessa mielekästä tekemistä. Osa ryhmästä voi suunnitella videon tarinaa ja käsikirjoitusta, toinen osa miettii kiinnostuksensa mukaan äänimaailmaa sekä kolmas ryhmä voi vastata lavastuksesta ja tarpeistosta. Osa on näyttelijöitä, osa toimii kameran takana. Kuvaustoiminnassa on helppoa löytää jokaiselle omalainen paikka.
Hyvä tarina vaatii myös käsikirjoituksen. Käsikirjoitus helpottaa kuvaamista ja mahdollistaa kuvaukset muussakin kuin kronologisessa järjestyksessä. Yksinkertaisimmillaan videon käsikirjoitus on muutamia ajatusviivoja aina tarkasti piirettyyn kuvakäsikirjoitukseen saakka.
Videossa on helppoa käyttää klassisen draaman kaarta:
- Esittely: keskeiset henkilöt, heidän välisensä suhteet ja tapahtumapaikka esitellään.
- Kehittely: toiminta syvenee, päähenkilön tielle osuu esteitä, ristiriidat kärjistyvät.
- Huippukohta: ristiriidat purkautuvat ja tapahtumat saavat uuden käänteen.
- Taantuma: henkilöiden väliset avoimiksi jääneet kysymykset saavat vastauksen.
- Loppu: katsoja saa tietää, miten päähenkilölle kävi.
Lyhyessä videossa riittää erinomaisesti kohdat 1, 3 ja 5. Niistä voi vaikka piirtää kolmen ruudun/otoksen kuvakäsikirjoituksen.