Musiikki
Lasten ja nuorten keskuksen toiminnan tarkoituksena on tarjota seurakunnille ja muille yhteistyökumppaneille työkaluja kristillisen musiikkikasvatuksen tueksi.
Kirkkomuskarit
Kirkkomuskarit ovat osa seurakuntien musiikkikasvatusta. Kirkkomuskarissa leikitään, lauletaan, soitetaan, lorutellaan, liikutaan ja iloitaan musiikista lapsen ikäkauden mukaisesti. Toimintatavat näkyvät myös muussa toiminnassa: vauvaryhmissä, perhekerhoissa, päiväkerhoissa, muskarikuoroissa ja jumalanpalveluselämässä. Kirkkomuskarin, Vauvamuskarin ja Virsimuskarin materiaalit tukevat kaikkea tätä.
Lasten ja nuorten kuorotoiminta
Kuorossa laulaminen on kivaa! Seurakuntien muskarikuorojen, lapsikuorojen, nuorten kuorojen ja perhekuorojen skaala ulottuu pikku ryhmistä isoihin kuoroihin, yksiäänisyydestä moniäänisyyteen, säestyksettömästä laulusta bändiversioihin. Seurakuntien kuoroissa laulaminen voi parhaillaan tukea kristillisen identiteetin vahvistumista kasvun polulla. Kuoro on monelle lapselle ja nuorelle tärkeä harrastus.
Lasten virsi
Lasten virsi on lapsen oma virsikirja. Se etenee kirkkovuoden teemoista raamattu- ja jumalanpalveluselämän lauluihin. Koti, perhe, kaverit, luonto, maailma ja lapsi itse ovat myös teemoja, joita lasten virsissä käsitellään. Lasten virsi-ajattelua on kokonaisvaltainen lapsikäsitys: laulava, leikkivä ja liikkuva lapsi, joka saa musiikilliset juuret ja siivet. Lasten virsi on tärkeä yhteislaulukirja virsikirjan rinnalla.
Laulutuuli
Kouluikäisten laulukirjaa käytetään seurakuntien kerhoissa, lapsikuoroissa, leireillä ja erilaisissa hartaushetkissä. Laulutuuli puhaltaa iloisesti erityisesti kristillisen varhaisnuorisotyön käsissä.
Nuoren seurakunnan veisukirja
Nuoren seurakunnan veisukirjaa on julkaistu 1970-luvulta lähtien. NSV2020 juhlisti laulukirjan 50-vuotissyntymäpäiviä. Noin viiden vuoden välein uudistuva laulukirja sisältää klassikkoveisujen lisäksi paljon uutta ja ajankohtaista laulettavaa. Rippikouluissa ja seurakuntien nuorten toiminnassa “punainen laulukirja” on virsikirjan rinnalla tärkein yhteislaulukirja.
Virsivinkit
Virsiin liittyviä äänitteitä, tehtäviä, puuhavinkkejä ja päivänavauksia erityisesti kouluikäisten ja miksei myös rippikoululaisten kanssa käytettäväksi löytyy virsivinkeistä. Virsimuskari hyödyntää muskarin toimintatapoja erityisesti virsikirjan lisävihkon virsiin ja antaa ideoita virsien käyttöön varhaisiän musiikkikasvatuksessa.
Virsivinkit löydät Lasten ja nuorten keskuksen Materiaalit-sivuilta maksuttomana!