Ympäristökasvatus on seurakuntien juttu!
Kirkon kuuluu puolustaa ja varjella luonnon tasapainoa, ekosysteemien toimintaa ja ilmastollista kestävyyttä. Kirkon on oman teologisen perustansa takia jatkuvasti arvioitava toimintansa ekologisia ja ilmastovaikutuksia. Kristinusko on vastavoima kulutuskulttuurille ja välinpitämättömyydelle. Kirkon ilmasto-ohjelma listaa seurakuntien ilmastotoiminnan lähtökohdiksi kiitollisuuden, kunnioituksen ja kohtuullisuuden.
Katso videolta nuorten ajatuksia maapallon tulevaisuudesta ja siitä, mitä he seurakunnilta odottavat.
Kirkko kestävän tulevaisuuden puolesta
Hiilineutraali kirkko on evankelis-luterilaisen kirkon energia- ja ilmastostrategia, jossa kirkko sitoutuu ilmastonmuutoksen hillitsemiseen, jossa tavoitellaan lämpenemisen rajoittamista 1,5 asteeseen esiteollisesta ajasta. Kirkon strategia on olla hiilineutraali vuonna 2030. Tällöin kasvihuonekaasupäästöjä on vähennetty 80 % nykytasosta ja loput 20 % kompensoidaan mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi kiinnittämällä huomiota seurakuntien omistamien metsien muodostamaan hiilivarastoon. Tutustu strategiaan täällä.
Ympäristödiplomi on kirkon oma, seurakuntien tarpeisiin räätälöity ympäristöjärjestelmä, jota päivitetään säännöllisesti. Ympäristödiplomi seurakunnille on työkalu toteuttaa seurakuntaelämää kestävästi ja saavuttaa kirkon energia- ja ilmastostrategian tavoitteet hiilineutraalista kirkosta 2030. Ympäristödiplomiin sisältyvä ympäristökasvatussuunnitelma tukee laajalti seurakuntien ympäristökasvatustoimintaa. Tutustu ympäristödiplomityöhön.
Vihreät riparit -toimintamalli perustuu uuteen rippikoulusuunnitelmaan ja sen puitteissa tuotetaan jatkuvasti lisää materiaalia. Lue lisää vihreistä ripareista sivuiltamme.
Kirkolla on käytössään Ympäristökasvatuspalkinto, jolla halutaan nostaa esiin seurakuntien tekemää tärkeää työtä. Paljasta pätevä tyyppi!
Ekumeenisesti luonnon puolella:
- Paavi Fransiskuksen ensyklika luomakunnan puolesta Laudato Si – Ole ylistetty Laudato si – Katolinen kirkko Suomessa (PDF)
- Ekumeeniset ilmastoteesit
- Sofia Forum on Suomen Ekumeenisen Neuvoston joka toinen vuosi järjestämä ilmasto- ja ympäristökysymyksiin keskittyvän asiantuntija- ja vaikuttajaseminaari.
Ilmastokasvatus on kokonaisvaltaista
Ilmastonmuutos ja muut ympäristöongelmat ovat hyvin monimutkaisia ja globaaleja ongelmia. Vaikka ympäristökasvatuksen eri osa-alueille on kehitetty erilaisia malleja, ne eivät välttämättä palvele sellaisenaan esimerkiksi ilmastokasvatuksen kehittämistä.
Neljä Ilmastokasvatuksen tutkijaa, Sakari Tolppanen, Essi Aarnio-Linnanvuori, Hannele Cantell ja Anna Lehtonen ovat kehittäneet kokonaisvaltaisen ilmastokasvatuksen mallin, joka sai polkupyörän hahmon. Ilmastokasvatus on yksi kokonaisuus, joka vaatii kaikkia osiaan toimiakseen, kuten polkupyöräkin. Pyörän tarvitsee myös toimiakseen käyttäjän, joka pitää pyörän jatkuvassa liikkeessä, ettei se kaadu. Tutustu malliin alla olevista linkeistä.