Artikkelia päivitetty 14.4.2021 klo 17.41.
Seurakunnissa on tehty valtavasti hyvää työtä digitaalisen tilan haltuun ottamiseksi. Upeaa!
Olemme saaneet paljon tekijänoikeuksiin liittyviä kysymyksiä. Haasteellista niihin vastaamisesta tekee musiikin osalta se, että vastaus riippuu seurakunnalla olevista Teoston luvista. Kirjojen, äänitteiden ja materiaalien osalta haaste on siinä, että luvat pitää kysyä aina erikseen sekä kustantajalta, että kaikilta tekijöiltä.
Mahdotonta tämä ei kuitenkaan ole. Tässä artikkelissa kerromme tämänhetkisen tietomme asioista. Mikäli sinulla jää kysyttävää, katso artikkelin lopusta, mistä saat lisätietoja.
Musiikkia sisältävät tallenteet ja livestriimit
Periaate on, että seurakunnat tarvitsevat musiikkia sisältäviä ilmaisia netti- ja somevideoita varten mediapienluvan. Vain siinä tapauksessa lupaa ei tarvita, jos musiikki on ilmainen livestriimi jollain Teoston lisensoimista alustoista eikä livestriimistä jää tallennetta. Näitä alustoja ovat YouTube, Instagram ja Facebook.
Jos ilmainen livestriimi lähetetään jollain muulla alustalla, tarvitaan mediapienlupa. Maksullisiin livestriimeihin tarvitaan lupa aina, sopiva lupa on "Livestriimauslupa". Striimauksen tulee tapahtua luvan haltijan omalta tai hallinnoimalta alustalta, kuten esimerkiksi yrityksen tai yhteisön kotisivulta tai Youtube-kanavalta.
Tallenteiksi jäävät videot vaativat aina mediapienluvan. Videot voivat olla nähtävillä niin kauan kun mediapienlupa on voimassa. Mediapienlupia on viisi erikokoista. Tutustu mediapienlupaan Teoston sivuilla.
Seurakunnilla on yleisesti ollut käytössä “Musiikki seurakunnan toiminnassa” -lupa. Poikkeustilan aikana seurakunnat saattoivat tällä luvalla striimata ja julkaista eri kanavissa videoita. Poikkeusolot kuitenkin päättyivät heinäkuun 2020 loppuun, joten tällä hetkellä verkossa olevan musiikin säilyttämistä varten tulee hankkia Mediapienlupa.
Lasten ja nuorten keskuksella on käytössään suurin saatavilla oleva mediapienlupa ja siksi seurakuntia on kutsuttu Lastenkirkon kanavalle julkaisemaan videoita. Sieltä videon voi sitten jakaa oman seurakunnan someen ja verkkosivuille ilman, että tarvitsee hankkia omaa lupaa. Tätä mahdollisuutta voi kysyä Lastenkirkon päätoimittaja Anita Ahtiaiselta.
Teosto järjesti kunnille ja seurakunnille 28.8.2020 webinaarin, jossa vastattiin yleisimpiin musiikin tekijänoikeuskysymyksiin. 80 kysymykseen Teoston vastaukset löydät tästä linkistä (PDF).
25.11.2020 Teosto ja Kirkkopalvelut pitivät yhteisen webinaarin tekijänoikeuskysymyksistä. Tallenteen tilaisuudesta ja esityksen diat näet Teoston sivuilta (linkki).
Äänitemusiikki ja tekstittäminen
Äänitteelle tallennettuun musiikkiin liittyy Teoston edustamien musiikintekijöiden oikeuksien lisäksi myös ääniteoikeudet (musiikin esittäjien ja tuottajien oikeudet). Lisätietoja voi kysyä esittäjiä ja tuottajia edustavasta Gramexista. Äänitteitä kuten Lasten virsi, Laulutuuli, Nuoren seurakunnan veisut, Kirkkomuskari tai Vauvamuskari ei voi käyttää verkossa ilman lupaa kustantajalta, säveltäjiltä, sanoittajilta, sovittajilta ja kaikilta esiintyjiltä.
Laulujen julkaisuun liittyy usein myös tekstittäminen etenkin saavutettavuuslain myötä. Saavutettavuuslaki edellyttää, että yli kaksi viikkoa julkisena olevat videot on tekstitetty. Teoston tai Gramexin luvat eivät kata videoiden tekstittämistä. Videoiden tekstittämiseen pitää kysyä lupa siltä, kenellä on graafiset oikeudet kyseiseen tekstiin. Tämä oikeus on yleensä tekstin tekijällä sekä hänen kuoltuaan 70 vuotta hänen perikunnallaan.
Julkaisemiemme laulukirjojen (Lasten virsi, Kirkkomuskari 1, 2, 3, Vauvamuskari ja Laulutuuli) tekijänoikeustietoja, ml. graafiset oikeudet, päivitetään kootusti järjestössämme. Meiltä saat pyydettäessä nämä tiedot, kun otat yhteyttä sähköpostitse 21.4.2021 alkaen toimistoomme, toimisto@lastenjanuortenkeskus.fi. Tiedot eivät vielä tällä hetkellä ole täydelliset, joten voit kysyä muutaman kuukauden päästä uudestaan ja saat päivittyneen version.
Millä laitteilla videoiden kuvaaminen onnistuu?
Monella on nykyään niin hyvä puhelin, että monipuolinen yhteydenpito verkossa onnistuu sillä. Tosin musiikkia äänitettäessä puhelimen mikrofoni ei tavallisesti riitä miellyttävän lopputuloksen aikaansaamiseen vaan kannattaa hankkia lisämikrofoni.
Videoita kuvatessa on valaistuksen suhteen usein haasteita. Seurakuntien viestinnän työntekijöiden kanssa voi keskustella, mitä laitteita seurakunnalla jo onkin. Lasten ja nuorten keskus on tehnyt listan edullisista ja käyttökelpoisista laitteista maaliskuussa 2020 (PDF).
Voinko lausua runoja tai lukea kirjaa videolla?
Kun julkaiset, esim. luet videolle toisen ihmisen tekemän teoksen, tarvitset luvan. Lupa pitää kysyä kaikilta kirjan tekijöiltä. Kirjailijoilla on myös oma tekijänoikeusjärjestö Sanasto, joka ei jaa lupia verkkojulkaisuihin vaan opastaa aina kysymään kirjailijalta.
Huom! Olemme kysyneet lupia joillekin Lasten Keskuksen kirjoille, jotta seurakunnat voisivat käyttää niitä videoillaan. Lista näistä kirjoista löytyy täältä (PDF). Ikävä kyllä emme ole vielä saaneet Verbumilta tietoa, saako Lasten Keskuksen suomeksi kustantamaa Lapsen raamattua käyttää videoilla.
Voinko jakaa kuvia ja tehtäviä lehdistä ja kirjoista?
Yleisvastaus on, että et voi, jos julkaisussa itsessään ei mainita, että näin voisi tehdä. Jos esimerkiksi haluaisit sähköiseen kirjeeseen osan Lastenkirkon Päkän puuhat -lehteä, tarvitaan tekijöiltä ja kustantajalta uudelleenkäyttölupa, joka yleensä on maksullinen. Kuitenkin Lastenkirkon digitaalisissa sisällöissä on paljon vapaasti jaettavaa sisältöä, josta lisää alla. Painettujen teosten uudelleenkäytöstä kerrotaan lisää Tekijänoikeus.fi -sivulla.
Voinko tehdä Godly Play videoita?
Godly Play -toiminta voi jatkua verkossa, kun työskentelyt julkaistaan vain rajoitetulle ryhmälle esim. suljetulle Facebook-ryhmälle tai Zoom-videoneuvottelussa. Säätiö on antanut seuraavat ohjeet:
- Videon alussa mainitaan kertomuksen nimi ja kustantaja (Suomessa Lasten Keskus Oy) ja se, että materiaalin tekijänoikeudet on Godly Play -säätiöllä.
- Osallistujamäärän pitää olla jotenkin rajattu. Esimerkiksi YouTubessa video julkaistaan yksityisenä ja linkki jaetaan vain rajoitetulle yleisölle. Jos käytätte Facebook liveä, voitte jakaa vain yksityiselle ryhmälle tai seurakuntanne sivulle.
- Kukin video on poistettava kolmen viikon esitysajan jälkeen.
Voinko tehdä lattiakuvavideoita?
Voit. Lupa menetelmän käyttöön on kysytty sekä kustantajalta että toimittajalta, Aulikki Mäkiseltä.
Lastenkirkossa on paljon vapaasti käytettävissä olevaa sisältöä
Lastenkirkko.fi -sivustolla on Tulostettavia puuhia ja Sunnuntaisivut, jotka on tarkoitettu vapaasti jaettavaksi. Olemme myös sopineet, että Lastenkirkon hahmot Päkä ja Pulmu toimivat seurakuntien varhaiskasvatuksen maskotteina ja niiden kuvia toivotaan käytettävän seurakuntien viesteissä lapsille ja perheille. Päkän puuhat ja Tutkimuspartio seikkailee ovat myös vapaasti käytettävissä Suomen ev. lut. seurakuntien varhaiskasvatuksen toiminnassa. Lisää tietoa Lastenkirkon sivuilla.
Päkä on erityisesti pyhäkoulun ja Pulmu kerhotoiminnan tyyppi, mutta näitä rajoja on haasteellista vetää, kun sisältö on niin sama. On kuitenkin tärkeää muistaa, etteivät Päkä ja Pulmu voi karata seurakunnasta vaikka urheiluseuran kirjeeseen, jos ei kyse ole yhteistyöstä seurakunnan kanssa.
Lapsillakin on tekijänoikeudet omiin tuotoksiinsa
Tekijänoikeus on kaikilla, jotka ovat synnyttäneet omaperäisen teoksen: piirroksen, tekstin, sävelmän, valokuvan, sarjakuvan, tietokoneohjelman, videon tai muun tuotoksen, eikä oikeuksien omistamisessa ole ikärajaa. Tekijänoikeus on määritelty jopa ihmisoikeuksien sopimuksessa. Tekijänoikeuksien perusteella lapsi saa itse päättää miten ja missä hänen teostaan esitetään, levitetään, muunnellaan tai kopioidaan. Lasten työt kerhohuoneen seinältä eivät ole siis vapaasti otettavissa osaksi seurakunnan viestintää, vaan käyttöön pitää olla lapselta ja huoltajalta kirjattu lupa. Teoksen esittämisen yhteydessä on kerrottava, kenen teos on kyseessä paitsi, jos tekijä ei halua nimeään kerrottavan. Tarkempaa tietoa Teoston verkkosivulla.
Muistathan, että sinulla on oikeus omiin tuotoksiisi!
On ihanaa, että teet työtä lasten kanssa ja pidät hyvää henkeä yllä vaikeinakin päivinä. Sinulla on paljon osaamista ja luovuutta! Voit keksiä vaikka mitä! Samalla, kun perehdyt tekijänoikeuksien viidakkoon, voit muistaa, että ohjeet suojaavat myös sinun oikeuttasi omiin teoksiisi. Laita siis nimesi ylpeästi kaikenlaisten julkaisujesi kylkeen ja videoiden lopputeksteihin.
Mistä lisätietoa?
Teosto auttaa ja palvelee musiikin tekijänoikeusasioissa: Teoston nettisivut
Gramex auttaa ja palvelee musiikin äänitteiden tekijänoikeusasioissa: Gramexin nettisivut
Sanasto auttaa ja palvelee kirjallisuuden tekijänoikeusasioissa: Sanaston nettisivut
Lastenkirkon päätoimittaja Anita Ahtiainen auttaa Lastenkirkkoon liittyvissä asioissa. Voit ottaa yhteyttä myös, jos jokin asia jäi mietityttämään tämän koonnin osalta tai jos tämä kaipaisi mielestäsi täydennystä.