Walk in terapia on anonyymia, maksutonta ja kertaluontoista matalan kynnyksen mielenterveysapua nuorille.
Walk in terapia on suunnattu pääasiassa alle 29-vuotiaille nuorille ja nuorille aikuisille. Alaikärajaksi on määritelty 12 vuotta ja siinä on huomioitu palvelun luonne, soveltuvuus ja resurssit. Walk in terapia vaatii sellaista itseohjautuvuutta, jota lapsilta ei voi odottaa. Walk in terapeutin tutkinto- ja osaamisvaatimukset eivät myöskään nykyisellään huomioi pienten lasten kohtaamiseen vaadittavaa erityisosaamista. Alaikäraja on suositus, jolloin toimijat voivat määrittää sen halutessaan toisin omien paikallisten resurssien ja tarpeiden mukaisesti.
Palvelua toteutetaan käynti kerrallaan -terapian (eng. single session therapy, SST) ja ratkaisukeskeisen viitekehyksen menetelmillä. Vastaanotolle voi tulla ilman ajanvarausta. Joissakin vastaanottopisteissä on mahdollista varata tapaamisaika etukäteen.
Yhteen istuntoon varataan aikaa 60 minuuttia. Käynti kerrallaan -terapiassa asiakas johtaa työskentelyä määrittämällä aiheen työskentelylle sekä istuntojen määrän. Istunnoissa pyritään tunnistamaan muutostarpeet, muodostamaan tavoitteita, löytämään resursseja ja voimavaroja, etsimään uusia näkökulmia, vahvistamaan motivaatiota ja toiveikkuutta sekä muodostamaan toteutettavia tavoitteita.
Jokaisen istunnon lopuksi asiakkaan kanssa arvioidaan työskentelyn hedelmällisyyttä, ja asiakasta kehotetaan miettimään, mitä hän ottaa istunnosta mukaan ja kokeeko hän tarvetta lisäistunnoille. Käyntikertojen määrää ei ole rajattu.
Allaolevalla videolla professori Windy Dryden kertoo käynti kerrallaan -terapiasta.
Ajankohtaista
Walk in terapia verkossa
Walk in terapian verkkopäivystykset ovat aina tiistaisin klo 17–19 osoitteessa www.nuortenlinkki.fi/walkinterapia
Kokoontumisajot
Kokoontumisajot on suunnattu Walk in terapiaa tekeville ja siitä kiinnostuneille ja ne toteutetaan neljä kertaa vuodessa Teamsissa. Seuraavat Kokoontumisajot:
to 28.11. klo 15.30–17.00, liittymislinkki tulossa
Vaativat kohtaamiset asiakastyössä -koulutus
Vaativat kohtaamiset asiakastyössä -koulutus järjestetään Teamsissa keskiviikkona 30.10. klo 16.30–18.30. Kouluttajana on Marjukka Laukkanen, johtava koulutusasiantuntija, psykoterapeutti VET, työnohjaaja ja prosessikonsultti, MIELI Suomen Mielenterveys ry:stä.
Koulutuksen sisältönä on muun muassa: Miten toimia, kun asiakas käyttäytyy väkivaltaisesti tai tilanteessa/puheessa on väkivallan uhkaa? Tai kun asiakas on kriisissä? Millaisia pieniä merkkejä voin huomata asiakkaassa ja tunnistaa tilanteen? Miten rauhoitella tilannetta/asiakasta/itseä? Mi
Koulutus on maksuton ja suunnattu Walk in terapeuteille, mutta myös kaikille muille asiakastyötä tekeville ammattilaisille. Koulutus tallennetaan. Ilmoittaudu mukaan viim. 23.10.
Walk in terapia -seminaari
perjantai 22.11.2024, klo 10.00-15.30
Tampereen seurakuntien talo, Näsilinnankatu 26, Näsin sali, 2 krs.
Seminaari on suunnattu erityisesti Walk in terapiaa toteuttaville sekä toiminnan aloittamista pohtiville. Seminaariin on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittaudu pe 15.11. mennessä oheisen linkin kautta: https://www.lyyti.fi/reg/Walk_in_terapia_seminaari_9779
Maiju Aholan osuus striimataan, mutta ei tallenneta. Jos osallistut seuraamalla striimiä, niin sinun ei tarvitse ilmoittautua seminaariin. Striimauslinkki tulee walkinterapia.fi -sivulle. Seminaari on maksuton ja lounas omakustanteinen.
Ohjelma pdf-muodossa: Walk in terapia -seminaari_ohjelma pdf
Ohjelma (muutokset mahdollisia)
09.30-10.00 Ilmoittautuminen
10.00 Tervetuliaissanat, Lasten ja nuorten keskuksen toiminnanjohtaja Mikko Mäkelä
10.15 Mitä olisi hyvä saada aikaan yhdellä käyntikerralla? -Uudelleenmäärittely työntekijän taitona. Lyhytterapiainstituutin toimitusjohtaja, kouluttajapsykoterapeutti Maiju Ahola
Uudelleenmäärittely merkitsee asiakkaan kokemustilanteen tarkastelemista aikaisemmasta poikkeavassa kehyksessä. Tämän kehyksen tulee antaa tilanteesta tehtäville tulkinnoille uusi, myönteisempi merkitys. Uudelleenmäärittelyn kautta asiakkaan näkökulma haastavaan tilanteeseen voi muuttua ja sitä kautta muuttuu myös hänen käsityksensä siitä, mitä asialle voisi tehdä. Kertaterapeuttinen työ onkin yksinkertaisimmillaan ja loistavimmillaan työntekijän taitoa uudelleenmääritellä asiakkaalle tämän tilannetta ja ohjata sitä kautta toivotun muutoksen äärelle. Tällä luennolla tarkastellaan sitä, mitä uudelleenmäärittely kertaterapiassa on ja miten työntekijä sen tekee.
12.00–13.00 Lounastauko (omakustanteinen)
13.00–14.30 Työpajatyöskentelyä
14.30 Iltapäiväkahvit yläaulassa
15.00 Seminaarin yhteenveto
15.30 Päätös
Ilmoittautumisen yhteydessä pääset valitsemaan yhden työpajan kuudesta vaihtoehdosta.
Työpajateemat:
1. VIESTINTÄ
-Miten, kenelle, missä?
-Miten viestiä Walk in terapiasta mediaa kiinnostavasti? Sparraajana viestinnän asiantuntija Eva Wäljäs Tampereen seurakunnilta
2. TRAUMAN KOKENEEN ASIAKKAAN KOHTAAMINEN
-Kun asiakkaalla on trauma koettuna menneisyydessä/lähiaikoina?
-Millaisin menetelmin lähestyä?
3. WALK IN TYÖN KOLLEGIAALINEN TUKI JA MENETELMÄSPARRAUS
-Millaista tukea kaipaan? Missä voisin sitä saada?
-Toimivat menetelmät jakoon
4. EETTISET KYSYMYKSET WALK IN TERAPIASSA
-Mitä otettava huomioon?
-Liittyen esim. asiakkaan eteenpäinohjaukseen tai anonyymiuteen ja ensiaputilanteeseen
5. MITÄ ON KÄYNTI KERRALLAAN -TYÖOTE?
-Paluu perusasioihin: mikä on olennaisinta käynti kerrallaan -työotteessa?
-Olennaisimmat 10 ohjetta käynti kerrallaan -terapeutille
6. ITSETUHOISEN ASIAKKAAN KOHTAAMINEN
-Mikä on tärkeintä itsetuhoisen asiakkaan kohtaamisessa?
Seminaarin toteuttaa Lasten ja nuorten keskus ry yhteistyössä Tampereen seurakuntien sekä Lyhytterapiainstituutin kanssa.