Walk in terapia sopii kaikille, jotka kokevat tarvetta keskustella elämästään, ajatuksistaan, tunteistaan ja/tai toiminnastaan ammattilaisen kanssa. Sinulla ei tarvitse olla diagnoosia. Sinun ei tarvitse tuntea olevasi sairas. Oma halu keskustella riittää. Kohderyhmäämme ovat erityisesti alle 29-vuotiaat nuoret ja nuoret aikuiset.
Vastaanotoiltamme on lähtenyt tyytyväisiä asiakkaita, joiden kanssa olemme työstäneet tunne-elämän kysymyksiä, ahdistusta ja sen oireita, miten hallita tunteiden vaikutusta omaan käytökseen, päihteidenkäyttöä, opiskelua, ihmissuhteita, yksinäisyyttä, oman elämän suuntaa, stressiä ja jaksamista, moraalisia valintoja, omaa identiteettiä, rajojen asettamista omassa elämässä, arjessa pärjäämistä ja akuutteja kriisejä. Walk in terapia on auttanut myös ihmisiä, jotka ovat hakeneet apua pärjäämiseen psykoterapiaan jonottamisen ajaksi. Edellä mainitussa tilanteessa olemme yhdessä asiakkaan kanssa etsineet ratkaisuja ja voimavaroja, joiden avulla jonotusaika helpottuu ja oireiden vaikutus arkeen lieventyy.
Ei. Osa asiakkaista tarvitsee esimerkiksi pidempikestoista psykoterapiaa. Traumojen käsittely ja psykoottiset häiriöt ovat hyviä esimerkkejä tilanteista, joiden käsittelyyn walk in terapia ei sovi. Walk in terapiasta ei myöskään saa lääkitystä tai lausuntoja, emmekä me diagnosoi mielen sairauksia tai erityispiirteitä. Tämä palvelu ei ole mielen sairauksien hoitoa, mutta siitä voi olla hyötyä mielen sairauden kanssa pärjäämiseen sopivan hoitomuodon piiriin hakeutumisen aikana. Walk in terapia täydentää Suomessa olevia mielen hyvinvointia tukevia palveluja tarjoamalla apua nopeasti ja käytännönläheisesti, vastaten matalalla kynnyksellä keskusteluavun tarpeeseen.
Ei. Me emme itse asiassa edes voi tietää sitä, sillä palvelu on anonyymia. Jotkut asiakkaat käyttävät walk in terapiaa apuna vaikkapa tilanteissa, joissa oma pitkäaikainen psykoterapeutti on lomalla ja oma pärjääminen arveluttaa, tai puhuakseen aivan muista asioista kuin niistä, joita työstää toisessa palvelussa. Meidän tarkoituksemme ei kuitenkaan ole aloittaa ns. rinnakkaista prosessia, vaan tarjota tukea vaikeassa tilanteessa tai auttaa jonkun aivan toisen asian kanssa.
Walk in terapiaistunto lähtee liikkeelle siitä, kun saavut paikalle valitsemasi toimipisteen tiloihin. Tervehdysten jälkeen sinua pyydetään vielä jäsentämään sitä, mistä juuri tänään olisi hyvä puhua. Apuna tässä käytetään tarkoitusta varten räätälöityä lomaketta. Tämän jälkeen istunto terapeutin kanssa voi alkaa. Istunnossa lähtökohtana on sinun toiveesi ja tarpeesi. Terapeutti auttaa sinua pohtimaan tilannettasi, auttaa löytämään uusia näkökulmia, tunnistamaan voimavaroja ja taitoja, auttaa asettamaan sopivan kokoisia tavoitteita, miettimään ja ehkä jopa harjoittelemaan keinoja, joiden avulla voit pyrkiä kohti tavoitteitasi. Istunnon päättää keskustelu siitä, oliko istunto sinulle hyödyllinen ja mitä otat istunnosta mukaasi.
Kertaluontoinen tarkoittaa sitä, että lähestymme jokaista istuntoa kuin se olisi ainoa. Emme siis sovi käyntikertojen määrää ennakkoon, vaan asiakas päättää itse, kuinka monta kertaa haluaa käydä. Toiset käyvät kerran, toiset käyvät useammin. Päätös on aina täysin asiakkaan oma. Emme kuitenkaan välttämättä pysty lupaamaan uutta istuntoa saman terapeutin kanssa ensi kerralla kun päätät tulla istuntoon.
Kuten professorit Bobele ja Slive vastaavat tähän kysymykseen: kiitos kohteliaisuudesta! Laastarit itse asiassa toimivat. Ne ovat helppoja käyttää, sopivat moniin tilanteisiin, niitä saa helposti käsiinsä ja ovat vielä kaiken lisäksi halpoja. Laastarit ovat myös erinomaisia ehkäisemään haavojen tulehtumista. Kyseessä on kerrassaan nerokas konsepti. Samaa mieltä olemme walk in terapiasta.
Ei. Emme kirjaa tietoja mihinkään järjestelmään. Alkukartoituslomakkeessa kysymme nimeä, jolla terapeutti kutsua voi sinua. Vain sinä tiedät, onko lomakkeeseen kirjoittamasi nimi sinun oikea nimesi. Istunnon jälkeen lomake hävitetään. Istunnon aikana terapeutti voi tehdä muistiinpanoja. Ajatuksena on antaa muistiinpanot sinulle mukaan, mikäli haluat ne mukaasi ottaa. Muistiinpanot voivat olla hyvä muistilappu tulevaisuudessa. Halutessasi voit kieltää terapeuttia tekemästä muistiinpanoja.
Vastaanottopisteissä työskentelee sekä palkkatyössä että vapaaehtoisena toimivia terapeutteja. Jokaisella terapeutilla on soveltuva ammatillinen pohjakoulutus ja työkokemusta sosiaali- ja terveysalalta ja ihmisten auttamisesta. Lisäksi jokaisella terapeutilla on hankittuna vähintään 20 op verran täydennyskoulutusta terapeuttisiin menetelmiin koulutusorganisaatiosta, jossa koulutuksesta vastaa kouluttajapsykoterapeutti (VET).
Osa walk in terapiaa toteuttavista ja organisoivista työntekijöistä työskentelee Suomen ev.lut. kirkon palveluksessa. He tekevät tätä työtä halusta auttaa mielen hyvinvoinnin haasteista kärsiviä ihmisiä. Jokainen terapeutti on täysin sitoutunut ajatukseen siitä, että walk in terapiassa on kyse vain ja ainoastaan mielen hyvinvoinnin tukemisesta terapeuttisilla menetelmillä ratkaisukeskeisestä viitekehyksestä käsin. Työvoiman ja toiminnan organisoinnin lisäksi kirkko tarjoaa tilat monelle walk in terapian vastaanotolle. Walk in terapia ei ole sielunhoitoa, tunnustuksellista tai julistustyötä. Mukana walk in terapian toteutuksessa eri paikkakunnilla on eri järjestöjä ja yksilöitä, joiden katsomuksesta emme edes tiedä. Tässä palvelussa on kyse halusta auttaa apua tarvitsevia, ja tämä halu yhdistää monista eri katsomuksista käsin maailmaa hahmottavia ihmisiä ja organisaatioita.
Mahtavaa, että kiinnostuit mukaan lähtemisestä! Toteuttamiseen osallistumiselle on useampi vaihtoehto:
- Voit lähteä mukaan joko vapaaehtoisena terapeuttina tai osana omaa työtäsi, mikäli edustamasi organisaatio haluaa lähteä mukaan toteuttamaan toimintaa. Tämä onnistuu parhaiten, kun otat yhteyttä lähimpään toimipisteeseen. Voit myös olla yhteydessä walk in terapian hanketyöntekijään.
- Voit lähteä mukaan perustamalla uuden walk in terapian toimipisteen. Mikäli tämä vaihtoehto on sinulle sopivin, voit olla yhteydessä walk in terapian hanketyöntekijään.
- Voit tukea toiminnan kehittämistä ja koordinointia lahjoittamalla osoitteessa: https://www.lastenjanuortenkeskus.fi/ota-yhteytta/tue-toimintaa/
Keväällä 2021 Mikko Mäkelä työskenteli Kirkkohallituksessa ja opiskeli Lyhytterapiainstituutissa ratkaisukeskeistä lyhytterapiaa. Opintoihin liittyi 19.3. 2021 professori Monte Bobelen etäluento, jonka aiheena oli Single-session therapy. Bobele puhui siitä, että Käynti kerrallaan -terapiaa voidaan toteuttaa walk in -periaatteella, jolloin asiakkaat tulevat terapiaan ilman ajanvarausta. Mäkelä kirjoitti muistiinpanon Walk in terapia = diakoniaa ja lähti ratkaisukeskeisesti miettimään, että Suomessa tarvittaisiin tätä myös. Mikko soitti Tuomas Perkiölle, joka työskenteli Tampereen seurakunnilla sekä Tampereen Vanhan kirkon pappi Olli Viljakaiselle. Walk in terapian pilotointi päätettiin aloittaa Tampereen Vanhalla kirkolla. Toimintamallia ja käytäntöjä kehittämässä olivat Tuomaksen lisäksi Riikka Peltola ja Teemu Salminen. Alkukartoituslomake käännettiin Bobelen materiaaleista ja muokattiin sopivaksi. Walk in terapia alkoi Tampereella ma 6.9.2021.
Syksyn 2021 aikana Mikko piti Walk in terapiasta miniwebinaareja kaikille kiinnostuneille ja Tuomas oli mukana kertomassa kokemuksia. Syksyn aikana luotiin myös toimintaperiaatteet Walk in terapialle. Tammikuussa 2022 Walk in terapia alkoi Helsingissä, sitten Rekolassa ja Keravalla. Pian mukaan liittyi mm. Lahti ja Oulu.
Syksyllä 2022 Walk in terapiasta tuli Lasten ja nuorten keskuksen koordinoima toimintamalli ja rekisteröity tavaramerkki.
Joulukuussa 2022 mukana oli 13 paikkakuntaa ja 15 toimipistettä.
Molemmat palvelut on suunnattu nuorille, palvelut ovat maksuttomia ja nuori voi tulla tapaamiseen anonyymisti. Keskustelun aiheet nousevat aina nuorilta.
Walk in terapia on maksutonta ja anonyymia ratkaisu- ja voimavarakeskeistä lyhytterapiaa alle 29 -vuotiaille. Walk in terapia perustuu ratkaisukeskeisen lyhytterapian periaatteisiin ja metodeihin. Tätä käynti kerrallaan terapiaa on tehty maailmanlaajuisesti ja sitä toteuttavat lyhyt- tai psykoterapeutit, joilla on soveltuva pohjakoulutus. Terapiakoulutus tulee olla suoritettu organisaatiossa, jossa koulutuksesta vastaavina toimivat Valviran hyväksymät kouluttajapsykoterapeutit (ent. VET).
Walk in talk on ammatillista keskusteluapua ja päivystäjinä toimii nuorisotyön ammattilaisia. Walk in talk ei ole terapiaa. Kyse on siis kahdesta erilaisesta toimintamuodosta.