Tänä vuonna seurakuntien työssä on oltu uuden äärellä, kun kokoontumista on pitänyt rajoittaa ja etätyöskentelyn ja etäkoulutusten mielekkyydestä on keskusteltu runsaasti. Tässä jutussa kerrotaan, kuinka rippikoulua ohjattiin etänä webinaarien opeilla ja kuinka kehorukous sujui verkossa.
Rippikoulua etänä -webinaarisarja keräsi yli 400 osallistujaa keväällä. Lasten ja nuorten keskuksen koulutussuunnittelija Sanna Jattu polkaisi kolmiosaisen webinaarisarjan käyntiin kentän tarpeesta, kun videopalaverisovellukset olivat vielä vasta monella harjoittelussa.
Koulutus muuttui käytännön toiminnaksi esimerkiksi Lapuan tuomiokirkkoseurakunnassa, jossa toteutettiin onnistuneesti etäripari nuorisotyönohjaaja Sanna Mehtälän johdolla. Sannalle etätyöskentelyalustat eivät olleet entuudestaan tuttuja, mutta alusta saakka hänelle oli selvää, että “nyt on mentävä”.
– Asenteeni oli alusta asti, että tästä tulee nyt maailman paras juttu ja tämä tehdään täysillä. Jos ajattelen itse tämän olevan kökkö juttu, kuinka pystyisin markkinoimaan etätyöskentelyä nuorille?
Etärippikoulun onnistumiseen Lapualla vaikutti se, että Sanna osallistui itse keväällä webinaareihin, jotta läsnäolo ruudulla käytävässä tilanteessa tulisi hänelle itselleen tutuksi.
Webinaareja hän löysi itse somen kautta, Lasten ja nuorten keskuksen uutiskirjeestä ja hiippakuntasihteerin välittämänä.
– Oli tärkeää, että webinaareissa sai kuunnella ruudulta itse ja tarkkailla. Minulle tuli hyvin vahvasti niissä aina osallisuuden kokemus – pitäjä otti huomioon, keitä linjoilla on ja osasi olla luontevasti ruudun toisella puolella. Se rohkaisi uskaltamaan vetää itse.
Etärippikoulun onnistumisessa oli Sannan mukaan avainasemassa myös se, että päätöksenteko oli Lapualla nopeaa: alusta asti päätettiin, että työskentelyalustana käytetään Zoomia ja toiminta suunniteltiin alustan mukaan. Zoomin mahdollistama pienryhmätyöskentely olikin Lapualla etäriparin avainasemassa. Ripareilla tehtiin paljon ryhmätöitä ja isoset vetivät pienryhmilleen raamiksia. Kasvokkainen kontakti oli mahdollista vapaaehtoisissa iltatapaamisissa.
Lapualla pidettiin kolme etäriparia, joihin kuhunkin osallistui 24–29 nuorta. Isosia oli joka leirillä vähintään neljä. Vain muutama nuori oli lopuksi sitä mieltä, että fyysinen leiri olisi ollut parempi.
– Heidät ehkä yllätti se, että opetus oli etänäkin niin osallistavaa ja keskustelevaa.
Zoom-riparin lisäksi Lapualla pidettiin keväällä myös nuortenillat Instagram Livessä. Sanna ei ollut pitänyt Instaliveä koskaan aikaisemmin, mutta laittoi siitä huolimatta käyntiin kahdesti viikossa Lapualta suoran lähetyksen. Hän kertoo, että etäalustojen ja Instaliven käyttöä aiotaan myös jatkaa Lapualla.
– Kevään aikana ehdittiin kokeilla monenlaista. Liveissä kisailtiin, leivottiin, oli raamattuopetusta ja hartausta. Ei sillä ole väliä, millä alustalla ollaan. Yhteisöllisyyttä voi kokea myös etänä. Instalivejä katsoivat sellaisetkin nuoret, jotka eivät meillä käyneet, kun tilat olivat auki.
Tanssin etäkoulutus tarjosi mahdollisuuden kehittää itseään
Liike, tanssi ja kehorukous vaativat paljon läsnäoloa, joten etäkoulutuksen suunnittelu näistä teemoista oli Riikka Jäntille uusi haaste. Alun perin Jyväskylässä toteutettavaksi suunniteltu kolmen päivän koulutus muuttui yhden päivän koulutukseksi Zoomia ja YouTube-videoita käyttäen.
– Koulutus toteutettiin käytännössä niin, että tanssityyleihin tutustuttiin ohjaajien edeltä tekemien lyhyiden tanssiopetusvideoiden avulla, joita jokainen katsoi kotona sovittuun aikaan, Riikka kertoo.
– Osallistujat pystyivät katsomaan YouTube-videoita itse pysäytellen ja kelaillen, joten teknisiä ongelmia ei ollut. Aloittaessa koulutuspäivää yhdessä Lasten ja nuorten keskuksessa muutama työntekijä auttoi kurssilaisia pääsemään sisään koulutukseen. Siitä oli tosi paljon apua.
Riikka sovitti lähikoulutuksen Zoomiin ja suunnitteli sen mahdollisimman vuorovaikutukselliseksi. Kouluttajina olivat ulkopuoliset asiantuntijat tanssista ja kehorukouksesta. Koulutuksen sisältö tiivistyi, mutta ei kuitenkaan poikennut merkittävästi alkuperäisestä suunnitellusta.
– Videot toimivat hyvin ja niitä kannattaa hyödyntää jatkossakin! Myös sitä kiiteltiin paljon, että tanssiopetusvideot jäivät osallistujien käyttöön viikon ajaksi, jolloin niihin pystyi palaamaan omalla ajalla uudestaan ja näin vahvistamaan koulutuspäivän antia.
Etäkoulutuksessa ei kouluttajakaan pysty heittäytymään lennosta johonkin hyväänkin ideaan tekniikan vuoksi, joten Riikka kertoo huolellisen suunnittelun olevan onnistumisen avain. Osallistujien tieto- ja osaamistason selvittäminen ennalta auttaa tekemään sopivan tasoisen materiaalin mahdollisimman monelle.
– Minulle itselleni tämä oli ensimmäinen etäkoulutuksen vetäminen ikinä ja etenkin siihen nähden olin tosi iloinen toteutukseen! Huomasin itsekin, että kehorukousta ja tanssiakin voi oikeasti monipuolisesti opiskella etänä kotoa käsin.
Lasten ja nuorten keskus on julkaissut koulutustarjontansa ensi vuodelle ja lähes kaikki koulutukset voidaan räätälöidä tarpeen mukaan myös etätoteutuksiksi. Tutustu koulutuksiin ja ota meihin yhteyttä!